1 post
Skip to main content

15 embertől kért kölcsön a zalai szélhámosnő, aki bíróság előtt felel tetteiért

2023. február 19.
Jog
Letenye Média

15 embertől kért kölcsön a zalai szélhámosnő, aki bíróság előtt felel tetteiért

Egy 1965.-ben született kisbucsai nő 2021. augusztusában egy sértett nőtől, akivel egy zalaegerszegi otthoni hospice ellátással foglalkozó cégnél korábban munkatársak voltak 100.000,- forint összeget kért kölcsön, amelyet a megbeszélt határidőben nem adott vissza. A vádlott a kölcsönt a sértettől telefonon kérte, aki zalaegerszegi otthonában tartózkodott. A vádlott azt állította a sértettnek, hogy a pénzre az albérlete kifizetése miatt van sürgősen szüksége, és a saját számlájáról valótlanul azt állította, hogy nem tud arról pénzt levenni. A vádlott a sértettnek 100.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

 - A vádlott 2021. szeptember 15.-én egy másik sértett nőtől az elkövetéskor közös munkahelyükön, egy zala megyei egészségügyi intézményben sírva 570.000,- forintot kért kölcsön a tartozás mielőbbi visszafizetésének szándékát jelezve, és a sértett a jelölt napon és helyen a vádlott folyószámlájára utalta netbankon keresztül az összeget. A vádlott a sértettnek 570.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

jog

 -A vádlott 2021. szeptember, október és november hónapjaiban, öt különböző alkalommal összesen 654.000,- forintot kért kölcsön egy harmadik sértett nőtől a tartozások rövid időn belüli visszafizetésének szándékát jelezve. A sértettet minden esetben azzal hitegette a vádlott, hogy már csak az ismételten kért összeg hiányzik ahhoz, hogy nagyobb összeghez jusson, amiből az egész tartozását rendezni tudja, illetve az utolsó összeg kölcsönkérésekor azt mondta a sértettnek, hogy az „élete múlik rajta”. Az összegek kölcsönkérésére, és adására egy alkalommal a sértett zalaegerszegi lakcíme előtt, 4 alkalommal pedig a munkahelyén került sor, amelyből egy alkalommal a sértett maga adta át bankkártyáját a vádlottnak, hogy arról a vádlott a bankautomatából vegye le a pénzt. A vádlott a sértettnek 654.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

 -A vádlott 2021. október 20.-án egy további sértett nőtől az elkövetéskor közös munkahelyükön, egy zala megyei egészségügyi intézményben sírva, megszorult anyagi helyzetére hivatkozva pontosan meg nem határozható összeget kért kölcsön, a kért kölcsönösszegből a sértett összesen 200.000,- forintot adott át a vádlottnak úgy, hogy 50.000,- forintot a vádlott sürgetésére zalaegerszegi otthonából elhozott, míg 150.000,- forintot az automatából vett le. A vádlott a sértettnek 200.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

 -A vádlott 2021. október 23.-án telefonon felhívta az akkor még vele baráti viszonyban lévő férfit, és sürgősen 160.000,- forint összeget kért tőle kölcsön arra hivatkozással, hogy abból illetéket kell befizetni, és ha azt kifizeti egy nagyobb összeghez jut, amelyből már másnap vissza is tudja adni a sértettnek a pénzt. A jelölt napon vádlott el is ment sértett munkahelyére, ahol a sértett – mivel éppen dolgozott – átadta a bankkártyáját pin kóddal együtt a vádlottnak azzal, hogy 160.000,- forint helyett 100.000,- forintot tud neki kölcsönadni. A vádlott ezután levette a sértett bankkártyájáról a 100.000,- forintot, és a bankkártyát a bizonylattal együtt visszaadta a sértettnek. A vádlott a kölcsönbe kapott pénzt nem adta határidőben vissza a sértettnek, a sértettet hitegette, hogy pár napon belül visszaadja neki, majd később telefonon elérhetetlenné vált. A vádlott a sértettnek 100.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

-A vádlott 2021. október 24.-én netes alkalmazáson keresztül felhívta ismerősét, egy másik sértett nőt, akitől 150.000,- forintot kért kölcsön azzal, hogy azt másnap már vissza is adja részére. A sértett a hívást követően a vádlott számlájára átutalta a kért összeget. A pénzt a vádlott nem adta vissza másnap, majd a sértett kapcsolatfelvételeire nem reagált, elérhetetlenné vált. A sértett pár nap múlva összetalálkozott a vádlottal egy zalaegerszegi áruház parkolójában, ahol aláíratott vele egy elismervényt a tartozásról és, hogy azt 2021. november 15. napjáig visszafizeti. A vádlott 2021. november 12. napján a sértettnek 100.000,- forintot személyesen visszaadott, majd a korábbi elismervényre rávezették, hogy a fennmaradó 50.000,- forintot 2021. november 30. napjáig rendezi a vádlott, azonban a megadott határnapig és később sem adta meg a tartozását. A vádlott a pénz átvételekor tudta, hogy azt egészében nem lesz képes visszafizetni, és ez szándékában sem állt. A vádlott a nőt a kölcsön kérésekor tévedésbe ejtette, amellyel a sértettnek 150.000,- forint kárt okozott, amelyből 50.000,- forint nem térült meg.

-A vádlott 2021. október 27.-én az esti órákban egy további sértett nőtől, aki otthonában tartózkodott telefonon sürgősen 230.000,- forintot kért kölcsön átutalással, és azzal az ígérettel, hogy a pénzt teljes egészében két napon belül visszafizeti, ami nem történt meg. Ezt követően a sértett 2021. november 3.-án személyesen felkereste a vádlottat annak zalaegerszegi lakcímén, ahol ígéretet kapott, hogy a kölcsönből nagyobb összeget 2021. novemberi fizetéséből törleszteni fog, amely szintén nem történt meg, a tartozásról a vádlottnál egy elismervényt készítettek. A sértett ezután több alkalommal sikertelenül próbálta netes alkalmazáson belül felhívni a vádlottat, akit csak 2021. december második felében ért el, aki ekkor ismét ígéretet tett, hogy karácsonyra lesz pénze megadni a tartozását. Mivel a vádlott nem fizetett, a sértett jelezte felé, hogy 2022. január 9. napja a végső határidő a tartozás rendezésére, amely nem történt meg. A vádlott a sértettet folyamatosan hitegette, hazugságokkal húzta az időt. A vádlott a sértettnek 230.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

 -A vádlott 2021. október 27.-én éjjel telefonon felkereste munkatársát egy férfit is, akitől 560.000,- forintot kért sürgősen kölcsön arra hivatkozással, hogy átmeneti pénzügyi zavarba került, és egy átutalása meghiúsult, mivel gond van a bankszámlájával, de a jelölt összeget neki még aznap éjfélig be kell fizetnie, azt nem részletezte, hogy hova és miért. A vádlott az utalást egy ismerősének a számlájára kérte valójában azért, mert a saját folyószámlájára érkező pénzt nem tudta volna felvenni, mivel az mínuszban volt. A nőismerős számlájára még a fent jelölt napon elutalta a pénzt a sértett, amelyet a nő levett a számlájáról és személyesen átadta a vádlottnak. A pénzt a sértett 48 órás visszafizetési határidővel utalta el, azonban a vádlott nem fizette vissza a kölcsönt, telefonon elérhetetlenné vált, majd előző pont sértettjével 2021. november 3.-án a vádlottat zalaegerszegi lakcímén felkeresték, ahol a férfi egy kölcsönadási szerződést íratott a vádlottal, amelyben szerepelt a kölcsön összege, visszafizetési határidőként pedig 2021. november 19. napja. A vádlott különféle kitalált indokokkal azonban nem fizetett. A vádlott a sértettnek 560.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

 -A vádlott 2021. november 25.-én egy további sértett nőtől, aki a közös munkahelyükön dolgozott, kölcsön kívánt kérni 189.000,- forintot arra hivatkozással, hogy van ugyan pénze, de az le van kötve, és a jelölt összeget, ha kifizeti, akkor nagyobb összeghez fog jutni már másnap, és azonnal rendezi is a tartozását. A sértett végül 50.000,- forintot adott csak kölcsön a fent jelölt napon személyesen, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház mögött, ahol a vádlott által készített átvételi elismervényt írtak alá, amin a visszafizetés határidejeként 2021. november 30. napja került feltüntetésre, azonban a pénzt a vádlott határidőben nem adta vissza. A vádlott a sértettnek 50.000,- forint kárt okozott, amely több mint egy évvel később, 2022. január 17.-én a vádlott által a sértett részére történő átutalással megtérült.

 -A vádlott 2021. december 20.-án egy másik sértett nőt, korábbi munkatársát a késő esti órákban netes alkalmazáson keresztül üzenetben felkereste azzal, hogy nagy bajban van és 250.000,- forintra lenne szüksége. Ekkor a sértett vidéki otthonában, tartózkodott, és az üzenetváltások során megállapodtak abban, hogy másnap Zalaegerszegen, a Zárda utcában találkoznak és a sértett a kért összeget kölcsönadja azzal, hogy azt 2021. december 28. napjáig fizesse meg a vádlott. A sértett 2021. december 21.-én a megbeszélt helyen 12 óra körül személyesen átadta a vádlottnak a pénzt, majd a fizetési határidő leteltével próbálta a sértett a vádlottat elérni a neten, illetve telefonon keresztül, azonban a vádlott az üzeneteket nem olvasta el, és a telefonon sem volt elérhető. A vádlott a sértettnek 250.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

-A vádlott 2021. december 22.-én a reggeli órákban egy nőtől 250.000,- forint összeget kért kölcsön netes üzeneten keresztül arra hivatkozással, hogy abból sürgősen illetéket kell kifizetnie, és ígéretet tett arra, hogy karácsony után megadja a tartozását. A sértett ezt elhitte, és vidéki otthonában tartott készpénzből szomszédjával elküldte a pénzt a vádlottnak, aki azt a kórház parkolójában átvette. A vádlott a sértettnek 250.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

-A vádlott 2021. december 30.-án egy férfitől, akit szintén ismert, telefonon felvette a kapcsolatot, és 50.000,- forintot kért kölcsön arra hivatkozással, hogy szorult anyagi helyzetben van, de ki kell fizetnie egy illetéket, amit ha kifizet, nagyobb összegben szabadul fel pénze, és abból már másnap visszaadja a tartozását. A sértett a pénzt a zalaegerszegi Kossuth utcában található automatából vette fel és azt ott személyesen átadta a vádlottnak. A vádlott azonban nem adta meg másnap a pénzt, majd folyamatosan hitegette különböző kifogásokkal a sértettet, hogy hamarosan megadja a tartozását, később pedig elérhetetlenné vált telefonon és a munkahelyén is felmondott a vádlott. A vádlott a sértettnek 50.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

 -A vádlott 2021. december 30.-án egy további férfitől 300.000,- forint kölcsönt kért azzal, hogy azt 2022. január 10. napjáig visszafizeti. A vádlott a kölcsön elkérésekor tudta előre, hogy azt nem lesz képes visszafizetni, ez szándékában sem állt, továbbá jövedelmi viszonyai és 2021 augusztusától halmozódó tartozásaira tekintettel erre lehetősége sem lett volna. A vádlott 300.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

-A vádlott 2022. január 8.-án telefonon felvette a kapcsolatot egy nővel, akivel annak zalaegerszegi lakcímén találkozott és 50.000,- forintot kért kölcsön arra hivatkozással, hogy abból illetéket kell kifizetnie és azt egy hét múlva visszafizeti. A vádlott a kölcsönkapott pénzt nem adta határidőben vissza a sértettnek, akinek 50.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

 -A vádlott 2022. január 8.-án egy nőtől szintén illetékfizetésre való valótlan hivatkozással netes üzeneten keresztül 25.000,- forintot kért kölcsön, amely összeget a sértett 2022. január 9.-én a vádlottnak személyesen a Zalaegerszeg, Botfy utcában lévő orvosi ügyelet előtt átadott egy hét időtartamra. A vádlott a sértettnek 25.000,- forint kárt okozott, amely nem térült meg.

A vádlott a sértetteket a kölcsön kérésekor tévedésbe ejtette, a kölcsönkapott pénz átvételekor tudta, hogy azt nem lesz képes visszafizetni, és ez szándékában sem állt Cselekményeit anyagi haszonszerzésre törekedve követte el, a kölcsönkért összegek visszafizetésére jövedelmi, vagyoni viszonyait és életvitelét, a sorozatos rövid időközönkénti kölcsönkéréseket tekintve lehetősége nem volt.

 Az ügyekben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség 11 rb. csalás bűntette és 4 rb. csalás vétsége miatt emelt vádat - tudatta honlapunkkal dr. Pirger Csaba, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyész-szóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek