1 post
Skip to main content

Elítélték a zalai rabszolgatartókat

2023. február 15.
Jog
Letenye Média

Elítélték a zalai rabszolgatartókat

A Zalaegerszegi Törvényszék határozatot hirdetett azon családtagok ügyében, akik egy zalai faluban embertelen körülmények között tartották több ismerősüket is, egyikük halálát okozva ezzel.

A vádlottak – egy héttagú család: apa, anya, három lányuk, fiúk és vejük – gyenge akaratú személyeket csábítottak magukhoz barátság és szerelmi kapcsolat ígéretével. Eleinte meggyőzéssel, majd megalázással, fenyegetéssel arra kényszerítették őket, hogy a család megélhetését biztosítsák, miközben szabadságukat korlátozták. Keresetüket elvették, hiteleket vetettek fel velük, miközben állati sorban tartották és dolgoztatták őket.

A család, amelyet az I. rendű vádlott (az anya) irányított, 2014-2015. évtől egy férfit – aki a II. rendű vádlott kérésére költözött a vádlottak ingatlanába – az udvari fűtetlen szerszámos deszkabódéban tartott. Jövedelmét elvették, bántalmazták, éheztették, továbbá nem adtak neki az évszaknak, időjárásnak megfelelő öltözetet. A lesoványodott férfi 2016 februárjában bekerült a kórházba és a röntgenvizsgálat során meghalt. Halálát kétoldali tüdőgyulladás és súlyos immungyengeség okozta.

zala megye rabszolga

(Ebben a bódéban laktak a szerencsétlen, kizsákmányolt emberek Pakodon. Fotók: Zala Megyei Rendőr-főkapitányság)

A legidősebb lány – a II. rendű vádlott – 2015-ben megismerkedett egy már különélő házaspárral, akiknek lakhatási lehetőséget, jó elhelyezést, míg a férfinak a középső testvér – a IV. rendű vádlott – szerelmet ígért. A párt beköltöztették a család ingatlanába, ahol eleinte jól bántak velük. Később a férfit sanyargatták, keresetét elvették, hitelt vetettek fel vele, éheztették, mozgásában korlátozták. Naponta általában csak egy tányér maradékot kapott, testsúlyából mintegy 30 kg-ot fogyott. Végül többszöri szökési kísérlet után 2016-ban rendőri segítséggel tudott megszabadulni a fogvatartóitól. A férfi volt feleségét szintén hasonló körülmények között tartották, őt a II. és a VI. rendű vádlottak és férfiakkal való együttlétre is kényszerítették Hévízen és Németországban. Jövedelmét elvették, csak maradékot kapott, többször leülni sem engedték, helyette támaszkodás nélkül guggolnia kellett a fal mellett. Egy ismerőse segítségével neki is sikerült elmenekülni.

2015 júniusától a II. rendű vádlott volt munkatársát több alkalommal is megfenyegette, miszerint, ha nem ad neki pénzt, akkor megvereti. Arra is rávette, hogy a szülei otthonából aranyékszereket lopjon. Miután a sértett nem akart többet fizetni, a vádlott két férfi segítségével autóba tuszkolta a munkahelyéről éppen kilépő nőt, majd hazavitte a családhoz, akik életveszélyesen megfenyegették. Ennek ellenére a nő - kisebb nagyobb megszakításokkal - 2016 szeptembere és 2019 januárja között a családnál lakott, ahol éheztették, szabadságától megfosztották, kínozták, pszichésen és fizikailag bántalmazták. Elvették a jövedelmét és hitelfelvételre kényszerítették. 2019. január 26-án életveszélyes állapotban kórházba került. Amennyiben 1-2 órán belül nem kapott volna orvosi ellátást, a lehűlés, a 30 fokos testhőmérséklet, a lesoványodás következtében meghalt volna.

Az ügyészség a család három női tagját – az I., a IV. és az V. rendű vádlottakat – megvádolta továbbá azzal is, hogy miután 2019 nyarán egy velük azonos faluban élő, beszédében, mozgásában korlátozott sértettnek segítettek felesleges bútora elszállításában, engedély nélkül vittek el tőle élelmiszert és fenyegetéssel pénzt is kizsaroltak az idős asszonytól. Fentieket azonban a bíróság nem találta minden kétséget kizáróan bizonyíthatónak, így ezen vádpont alól a vádlottakat felmentette.

A vádlottak a különböző személyek sanyargatott fogva tartásával és kizsákmányolásával közel 4 millió forint jövedelemre tettek szert, amelyet aztán feléltek.

zala megye rabszolgasag

A Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottakat az alábbiak szerint mondta ki bűnösnek:

 • az I. rendű vádlott bűnös 4 rendbeli társtettesként elkövetett emberkereskedelem, valamint társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntettében,
 • a II. rendű vádlott bűnös 5 rendbeli társtettesként elkövetett emberkereskedelem, társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntettében, valamint folytatólagosan elkövetett zsarolás bűntettében,
 • a III. rendű vádlott bűnös 4 rendbeli társtettesként elkövetett emberkereskedelem, valamint társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntettében,
 • a IV. rendű vádlott bűnös 4 rendbeli társtettesként elkövetett emberkereskedelem, valamint társtettesként elkövetett halált okozó testi sértés bűntettében,
 • az V. rendű vádlott bűnös 2 rendbeli társtettesként elkövetett emberkereskedelem bűntettében,
 • a VI. rendű vádlott bűnös 2 rendbeli emberkereskedelem bűntettében, amelyet egy esetben társtettesként, egy esetben pedig bűnsegédként követett el,
 • a VII. rendű vádlott az eljárás során elhunyt.

A bíróság az I. rendű vádlott büntetésének kiszabásakor nyomatékkal vette figyelembe, hogy a nő irányította a család életét, valamint azt is, hogy cselekményével egy ember halálát okozta, egy személy pedig majdnem elhunyt az embertelen bánásmód következtében. A II. rendű vádlott esetében súlyosító körülményként értékelte a bíróság a nő kezdeményező szerepét, büntetett előéletét, továbbá azt is, hogy a bűncselekményeket próbaidő alatt követte el. Minden vádlott esetében enyhítő körülmény volt az idő múlása, a IV. és az V. rendű vádlottak tekintetében pedig az is, hogy a bűncselekmények elkövetésének idején fiatalkorúak, illetve fiatalkorú felnőttek voltak.

Fentiek figyelembevételével a Zalaegerszegi Törvényszék az alábbi halmazati büntetéseket szabta ki:

 • az I. rendű vádlottat 13 év fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte,
 • a II. rendű vádlottat 10 év fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte,
 • a III. rendű vádlottat 8 év fegyházbüntetésre, valamint 10 év közügyektől eltiltásra ítélte,
 • a IV. rendű vádlottat 6 év fegyházbüntetésre, valamint 6 év közügyektől eltiltásra ítélte,
 • az V. rendű vádlottat 2 év fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztésre ítélte, amelyet 5 év próbaidőre felfüggesztett, s elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét is,
 • a VI. rendű vádlottat 6 év fegyházbüntetésre, valamint 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet egyik vádlottra nézve sem jogerős - tájékoztatta honlapunkat dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek