1 post
Skip to main content

Vesztegetés miatt ítéltek el egy zalai jegyzőnőt

2024. június 30.
Jog
Letenye Média

Vesztegetés miatt ítéltek el egy zalai jegyzőnőt

Hivatali visszaélés és költségvetési csalás bűntettében mondta ki - nem jogerősen - bűnösnek a Zalaegerszegi Törvényszék azt a zalai jegyzőt, aki a 2022-es választások idején „visszaforgatott” magának némi pénzt.

Az ügy vádlottjai egy zalai önkormányzat jegyzője (I. rendű vádlott) és igazgatási ügyintézője (II. rendű vádlott). A vonatkozó jogszabályok és az önkormányzat ügyrendje szerint a jegyző hatáskörébe tartoznak a választásokkal kapcsolatos feladatok, illetve ő a helyi választási iroda (HVI) vezetője.

jog 2023

A jegyzőnő a 2022-es választások idején 535.000 forint díjazás ellenében 2022. január 12. és április 28. közötti időtartamra megbízási szerződést kötött kolléganőjével, a HVI tevékenységéből eredő feladatok ellátása érdekében. A felek április 1-jén újabb megbízási szerződést kötöttek jegyzőkönyvvezetői és lebonyolító tevékenység ellátására 60.000 forint ellenében. Mindkét megbízási szerződésben szerepelt az a kitétel, hogy a jogalap nélkül felvett díjazást a megbízott köteles visszafizetni.

Pontosan meg nem határozható időpontban a jegyző közölte a II. rendű vádlottal, hogy a HVI vezetőjeként ő a jogszabályban megállapított díjazásnál nem kaphat többet, ezért az általa elvégzett többletmunkát úgy „fizeti ki”, hogy az ügyintéző visszautalja számára a szerződéses összeg jelentős részét.

Annak ellenére, hogy a megbízott végül érdemi munkát nem végzett, a megbízási díjat kiutalták a számlájára. Az utalást követően az I. rendű vádlott felhívta és kérte, hogy a kapott nettó 373.697 forintból 350.000 forintot utaljon át neki, amit az ügyintéző meg is tett.

Miután a cselekmény kiderült, a jegyzőnő visszafizette a pénzt.

A Zalaegerszegi Törvényszék a 2024. június 19. napján hozott ítéletében bűnösnek mondta ki az I. rendű vádlottat hivatali visszaélés és költségvetési csalás bűntettében, társát ugyanezért bűnsegédi minőségben ítélte el. Az I. rendű vádlott 1 év szabadságvesztést kapott 2 év próbaidőre felfüggesztve és 1 millió forint pénzbüntetést, társának 200.000 forint pénzbüntetést kell megfizetni.

Az ügyészség vesztegetés elfogadása bűntette miatt emelt vádat a két nő ellen, de a törvényszék úgy ítélte meg, hogy a cselekményt másként minősíti: hivatali visszaélés és költségvetési csalás bűntette miatt ítélte el a vádlottakat.

Az ügyészi indítványtól eltérően az I. rendű vádlottat nem részesítette előzetes mentesítésben.

Az ítélet nem jogerős, három nap gondolkodási idő fenntartása után az ügyész mindkét vádlott tekintetében súlyosításért és a cselekmény téves minősítése miatt fellebbezett. Az I. rendű vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért nyújtott be fellebbezést, míg a II. rendű vádlott tudomásul vette az ítéletet.

Az ügy a Pécsi Ítélőtáblán folytatódik - közölte honlapján a Zalaegerszegi Törvényszék.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek