1 post
Skip to main content

Ekkora balek! Még a bankkártyáját is elküldte a csalóknak a zalai férfi

2024. május 02.
Jog
Letenye Média

Ekkora balek! Még a bankkártyáját is elküldte a csalóknak a zalai férfi

Bankkártyája adatait adta meg az ismeretlen csalóknak a férfi, akik megtévesztett személyek pénzét szerezték meg rajta keresztül.

A középkorú zalaegerszegi férfi 2021 nyarán hitelfelvételi lehetőségek után kutakodott az interneten, ennek során talált rá a „BNP Paribas Bank” franciaországi pénzintézetként feltüntetett vállalkozás hirdetésére, melynek vezetőjeként feltüntetett, ismeretlen személy ismert üzenetküldő és videóhívási alkalmazáson keresztül vette fel a kapcsolatot vele.

atm bankautomata

Az ismeretlen személy üzenetében világszerte ismert, megbízható cégként tüntette fel a bankot, és biztosította a vádlottat arról, hogy az által felvenni kívánt kölcsön folyósításának nincs akadálya 115 euró szerződési díj megfizetése és a szerződés aláírása ellenében.

A férfi a megadott névre és bankszámlára el is utalta az összeget, mire válaszul aláírásra megkapta a nevére kitöltött kölcsönösszegről szóló megállapodást.

A férfi a szerződésből szembesült azzal, hogy a hitelösszeg folyósításának feltétele további díjak /szállítási költség, biztosítási díj/ megfizetése is.

Az ismeretlen személy felhívására elküldte továbbá bankszámla adatait, valamint számlájához tartozó bankkártyájáról készült, a kártya adatait teljes egészében tartalmazó fényképfelvételeket is.

Az ismeretlen személy által a kölcsön folyósítás feltételeként szabott további felhívásra a férfi csomagküldő szolgálat útján bankkártyáját fizikailag is feladta az ismeretlen személy által korábban megadott elefántcsontparti címre.

A bankkártya kézhezvételét követően az ismeretlen személy üzenetben elkérte a vádlottól annak PIN kódját is, aki a kérésnek eleget tett.

Fentieket követően a magát banki képviselőnek kiadó, ismeretlen személy utasításait követve a férfi számláján fogadnia kellett 7 magyar személytől érkező pénzösszegeket, melyek valójában hasonló hitelfelvételi lehetőséggel megtévesztett sértettektől származó utalások voltak.

A beérkező, milliós nagyságrendű összegeket ismeretlen személyek – a férfi bankkártya adatai birtokában – egy elefántcsontparti városban lévő ATM-ből rendszeresen készpénzben felvették.

A vádlottnak a körülményekből – így különösen abból, hogy ő maga is károsulttá vált a valótlan hitelfelvételi lehetőséget kínáló elkövetők megtévesztő magatartásának eredményeként, továbbá az utalást indító személyek számából, a számlára érkező pénzösszegek nagyságából, utalási adatokból - fel kellett volna ismernie a jóváírt összegek bűnös eredetét.

A vádlott számlavezető pénzintézetét nem tájékoztatta arról, hogy a bankkártyája használatát másnak átengedte, valamint hogy bankszámlájának adatait teljes körűen megadta harmadik fél részére.

A férfi a tranzakciók eredményeként nem is jutott pénzhez, sőt, az ismeretlen elkövetők több esetben a vádlott saját keresményét is felvették a számlájáról.

A férfivel szemben a Zalaegerszegi Járási Ügyészség gondatlanságból elkövetett pénzmosás vétsége miatt emelt vádat - közölte honlapunkkal csütörtökön dr. Németh Eszter, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, helyettes sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek