1 post
Skip to main content

Politikai kapcsolataira is hivatkozva 61 milliót csalt ki hiszékeny emberektől egy szélhámos Zalában

2024. április 01.
Jog
Letenye Média

Politikai kapcsolataira is hivatkozva 61 milliót csalt ki hiszékeny emberektől egy szélhámos Zalában

A vádirat szerint a 2015-2021. között munkahellyel, rendszeres jövedelemmel nem rendelkező vádlott, megélhetését különböző személyek megtévesztésével igyekezett biztosítani.

jog 2023

I.
A vádlott 2005-től baráti, majd 2014-től párkapcsolatban állt a sértett nővel, akitől – a bizalmával visszaélve – 2014 novemberében 18 millió forintot kért
kölcsön. A férfi egy a MÁV Zrt.-vel kötendő üzletre hivatkozott, s azt ígérte, hogy a pénzt a következő év elején visszafizeti. A nő megbízott a vádlottban, ezért több részletben, összesen 18.040.000 forintot adott át neki. A párja érzéseit kihasználva a férfi – megrendült anyagi helyzetére hivatkozva – újabb összegeket kért: közel 10 hónap alatt a sértett 19 alkalommal adott neki pénzt, összesen 3.626.000 forintot, amit a vádlott többszöri felszólítás után sem fizetett vissza. Ettől függetlenül a nő továbbra is bízott a vádlottban, s a jövőbeli közös élet reményében eleget tett a kérésének és édesanyjával együtt fedezetként biztosították a férfi ismerősének a budapesti lakásukat. A 2015. november 24-i adásvételi szerződés szerint az ingatlant 13.500.000 forintért értékesítették, a vételárból azonban csak félmillió forintot kaptak meg. A vádlott annak ellenére kért kölcsön, illetve vette rá a sértetteket az adásvételre, hogy tartozásait nem szándékozott visszafizetni. Párjának 31.666.666 forint, míg a nő édesanyjának 4.333.333 forint kárt okozott.
II.
A vádlott 2018 májusában egy másik sértettnek valótlanul azt állította, hogy egy ismert politikushoz közeli cégen keresztül 100 millió forint kamatmentes hitelt tud szerezni úgy, hogy annak 20%-át vissza kell adni az ügyintézőnek. Júniusban a férfi több alkalommal hívta a sértettet és azzal hitegette, hogy az ügyintézés folyamatban van, a szerződéshez adatokat kért, majd tájékoztatta, hogy kifizette a közjegyzői okirat kiállításának díját. Erre tekintettel 1,5 millió forintot kért a sértettől, ő azonban csak 800.000 forintot tudott adni, melyet a vádlott új élettársa vett át. Pár nap múlva a sértett felhívta a férfit, hogy a fennmaradó pénzt is átadná, azonban nem érte el a vádlottat, akinek élettársa valótlanul arról tájékoztatta, hogy párja kórházban van. Ezzel szemben a vádlott más ügyből kifolyólag éppen letartóztatásban volt. A sértettnek 800.000 forint kárt okozott, amely az eljárás során megtérült.
III.
2020 februárjában a vádlott felkereste a sértettet, s valótlanul azt állította, be tudja juttatni egy romáknak szóló országos fogászati programba, mivel több ismert politikussal is jó a kapcsolata. Pár nap múlva ismét felkereste a nőt és válságos élethelyzetére hivatkozva 14.300 eurót kért és kapott tőle kölcsön. Egy nyilatkozatot is kiállított, ebben 2020. május 3-ig vállalta a visszafizetést és feltüntetett rajta egy olyan céget is, amelynek képviseletére nem volt jogosult. Ezután még több pénzt kért azzal, hogy azt június 30-ig visszafizeti. A nő bízott a vádlottban ezért 2020 áprilisában több mint 14,5 millió forintot utalt át a férfi által megadott bankszámlára.
A vádlott a sértettől úgy kért kölcsön összesen 23.000.000 forintot, hogy annak visszafizetése nem állt szándékában.
IV.
A vádlott 2020. november 13-án egy keszthelyi benzinkúton találkozott a sértettel és felajánlotta, hogy segít pályázati támogatást szerezni a nő hévízi
ingatlanának felújításához. A sikeres pályázat feltétele, hogy egy kisebb összeget vissza kell utalni, de ehhez segít fiktív számlákat szerezni. A nő elfogadta az ajánlatot, majd másnap ismét találkoztak. Ekkor a vádlott azt mondta, felhív egy ismert budapesti üzletembert, majd jól hallható módon arról beszélgetett valakivel, hogy 230 millió forintot lehet pályázat útján nyerni. Miután a férfi letette a telefont, 1.380.000 forintot kért, hogy lefoglalja a pályázatot. A nő csak 700.000 forintot tudott adni, amit a vádlott elfogadott. A sértettet két nappal később egy ismeretlen nő – magát a minisztériumban dolgozó személynek kiadva – adategyeztetésre hivatkozva hívta fel és közölte, hogy a pályázat sikerességének érdekében további 570.000 forintot kell átadnia a közvetítőnek. A kért összeget a nő 2020. november 18-án átadta a vádlottnak, aki ezután a pályázat kapcsán még 2021. január 15-ig hitegette, hiszen a közreműködésre nem volt valós lehetősége. Az okozott 1.380.000 forint kár az eljárás során megtérült.
V.
2021 májusában a vádlott felajánlotta segítségét egy vállalkozónak egy 3 milliárd forint értékű pályázat megszerzéséhez. A részletek tisztázásához a két férfi pár nap múlva találkozott, ahol kiderült, hogy a vádlott a közreműködésért cserébe 30 millió forintot kér. A sértett elfogadta az ajánlatot azzal a feltétellel, hogy a kért összeget csak akkor fizeti meg, ha a támogatást már jóváírták. Júniusban a vádlott megbízására, a sértett engedélyével a cég telephelyén ismeretlen személy jelent meg és fényképeket készített a pályázathoz. Pár nap múlva a vádlott telefonált és kérte a 30 millió forintot arra hivatkozva, hogy ennyi pénzt fektetett az ügyintézésbe. A sértett ezt elutasította, ezért a vádlott a következő alkalommal már csak 10 millió forintot kért, de a férfi ennek sem tett eleget, s egy idő után már nem is fogadta a vádlott hívásait.

L. J. csalás bűntette és más bűncselekmények minősítésű ügyét április 5-én tárgyalják a Zalaegerszegi Törvényszéken, ahol elsőfokú, nyilvános előkészítő ülés keretében a vádlott kihallgatása várható - olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék 14. heti nyilvános tárgyalási jegyzékében.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek