1 post
Skip to main content

Börtönt kértek a zalai nőgyógyászra, aki 15 ezret kért az ingyenes ultrahangos vizsgálatokért

2024. március 26.
Jog
Letenye Média

Börtönt kértek a zalai nőgyógyászra, aki 15 ezret kért az ingyenes ultrahangos vizsgálatokért

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség súlyosabb büntetést kért a zalai szülész-nőgyógyász főorvosra, aki engedély nélkül, pénzért végzett ultrahangos vizsgálatokat a magánpraxisában kezelt betegein. A vádlott asszisztense a pénzek átvételében segédkezett.

A Zalaegerszegi Törvényszék első fokon 2 év felfüggesztett börtönbüntetésre, 10 millió forint pénzbüntetésre és 5 év orvosi foglalkozástól eltiltásra ítélte a főorvost.

Az asszisztenst 1 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

halapenz orvos

Az ügyészség mindkét vádlott terhére fellebbezett. A főorvos esetében súlyosítást kért, míg az asszisztens cselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette. A vádlott és védője enyhítést, a pénzbüntetés mérséklését, és kizárólag a szülész-nőgyógyász szakorvoslás foglalkozástól eltiltás érdekében fellebbeztek.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség fenntartotta az ügyészi fellebbezést, és mindkét vádlott cselekményét bűnszövetségben elkövetettnek minősítette.

A másodfokú bíróság várhatóan a következő hónapokban hoz ítéletet az ügyben.

A főorvos a magánrendelését a kórházban nyújtott állami finanszírozású egészségügyi szolgáltatással egészítette ki.

Ott engedély nélkül, 15.000 forintért végzett egyébként ingyenes ultrahangos vizsgálatot a magánpraxisában is kezelt betegein. Az asszisztense segédkezett a pénzek átvételében.

A Zala Vármegyei Főügyészség a főorvost és társát az önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádolta.

A másodfokú bíróság döntése súlyos következményekkel járhat a főorvosra nézve. A bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadása bűntette súlyosabb büntetési tételt von maga után, mint például a folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntette.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség álláspontja szerint a vádlott cselekménye súlyos erkölcsi aggályokat vet fel, és aláássa a közbizalmat az egészségügyi ellátórendszerben.

A másodfokú bíróság várhatóan a következő hónapokban hoz ítéletet az ügyben. A döntés precedensértékű lehet a jövőben hasonló ügyek elbírálásakor - tudatták az ügyészség honlapján. (GG)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek