1 post
Skip to main content

Telefonos átveréssel 30 millióval "csapolták meg" egy zalai férfi bankszámláját

2024. március 01.
Jog
Letenye Média

Telefonos átveréssel 30 millióval "csapolták meg" egy zalai férfi bankszámláját

Információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt indítványozta a Zalaegerszegi Járási Ügyészség két férfi letartóztatását, akik ahhoz a bűnelkövetői csoporthoz tartoznak, akik 2023. augusztus 22. napján adathalász módszerrel megszerezték egy zalaegerszegi férfi bankkártya adatait és közel 30 millió forint kárt okoztak.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség indítványa szerint a zalaegerszegi sértettet 2023. augusztus 22. napján egy magát az OTP Bank munkatársának kiadó, ismeretlen nő azzal hívta fel telefonon, hogy a sértett bankszámlájával kapcsolatosan adathalászat gyanúja merült fel. Az ügyintézőként bejelentkező személy a vonalat egy férfinek adta át, aki megkérdezte a sértettet, hogy van-e otthon asztali számítógépe, illetve telefonos mobil alkalmazása.

telefonos csalas

Miután a sértett igennel válaszolt, a hívó megkérte őt, hogy töltse le és telepítse fel az "Anydesk" nevű számítógépes programot, majd engedélyezze a távoli hozzáférést a számítógépéhez. A sértett a kérésnek eleget tett abban a hiszemben, hogy azzal megakadályozza a bankszámlájához történő jogosulatlan hozzáférést.

Fentieket követően azonban a sértett bankszámlájáról nyolc különböző természetes és jogi személy bankszámlájára összesen 29 218 000 Ft került átutalásra a sértett bankszámlájáról, valamint több mint fél millió forint értékben telefonos fizető alkalmazással külföldi vásárlást is bonyolítottak az elkövetők.

A nyomozás adatai szerint felmerült a gyanúja, hogy egy hevesi és egy oroszlányi férfi is tevőlegesen részt vett a bűncselekmény elkövetésében, ezért információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és pénzmosás bűntette miatt gyanúsítotti kihallgatásukra és őrizetbe vételükre került sor.

Az ügyben ezidáig kihallgatott 9 gyanúsított közül ketten letartóztatásban vannak, a tegnapi napon őrizetbe vett hevesi és egy oroszlányi férfi tekintetében a bűnismétlés veszélyére és a bizonyítási eljárás megnehezítésének veszélyére tekintettel indítványozta az ügyészség a kényszerintézkedést.

A további három, hasonló módszerrel elkövetett bűncselekmény miatti nyomozás az ügyek összefüggésére tekintettel egyesítésre került jelen ügyhöz - tudatta honlapunkkal pénteken dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, sajtószóvivője.

Frissítés

A Zalaegerszegi Járásbíróság nyomozási bírája 2024. március 1. napján 30 napra elrendelte a gyanúsítottak letartóztatását a bűnismétlés lehetőségének megakadályozása miatt, illetve más, újabb bűncselekmény elkövetésének veszélyére tekintettel.

A gyanúsítottak és a védőik fellebbeztek, így a végzés nem jogerős - tudatta honlapunkkal pénteken Dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek