1 post
Skip to main content

Börtönbe megy a zalai autónepper

2024. február 23.
Jog
Letenye Média

Börtönbe megy a zalai autónepper

Börtönbe megy az a férfi, aki autós ügyletei során megtévesztette a vevőket. Olyan ügyfele is akadt, akivel előszerződést kötött, foglalót kért, majd az autót másnak adta el.

A vádlott 2020 őszén elhatározta, hogy anyagi helyzetének javítása érdekében kocsik eladásból, cseréjéből igyekszik bevételt szerezni. A férfinek azonban nem állt szándékában az ügyletek során kötött megállapodások teljesítése, illetve megtévesztő módon járt el a vevőkkel szemben.

autonepper

(A fotó illusztráció)

Az első esetben 300.000 forintért kínált eladásra a Facebookon egy Skoda Fabia-t, amelyet a sértett megnézett és megállapodtak abban, hogy további 20.000 forint ellenében a vádlott a névre írást is elintézi. A nő átadta pénzt, de a férfi ígérete ellenére nem jelentkezett. Amikor a sértett számonkérte, csak hitegette a visszafizetéssel, a közösségi oldalról letiltotta, az autót pedig a nő tudta nélkül eladta egy harmadik személynek, százezer forinttal olcsóbban.

2021 nyarán a vádlott jelentkezett egy Facebookos Honda Jazz hirdetésre azzal, hogy csereajánlata lenne. Két kocsit ígért a 673.000 forintért kínált járműért: egy műszaki nélküli Opel Zafirát és egy Citroën C4-et. A két fél találkozott, a vevő ki is próbálta az autókat, s megegyeztek, hogy az Opelt választja azzal, hogy a műszaki vizsgát a vádlott rendezi. Addig, amíg ez nincs meg, használatba kapja a Citroën-t. A sértett a Hondáját a törzskönyvvel, két kulccsal együtt és a műszaki árával (42.000 forint) átadta a vádlottnak, aki elhajtott a helyszínről. A vevő ezután vette észre, hogy a Citroën műszakija régen lejárt és nem is a vádlott a tulajdonosa. A férfi telefonon azt ígérte, hogy visszamegy rendezni a helyzetet, de ez nem történt meg, később elérhetetlenné vált, a Hondát pedig eladta.

Nem sokkal később a vádlott újabb hirdetést adott fel: egy Mazdát kínált, amelyre egy vevővel előszerződést kötött 130.000 forint foglalóval, itt is vállalva a műszaki vizsgáztatást. Ez esetben sem történt azonban továbblépés: a vádlott hitegette a vevőt, aki feljelentéssel fenyegette meg, mire a férfi 39.999 forintot visszautalt, az autót azonban 260.000 forintért másnak adta tovább.

A Zalaegerszegi Járásbíróság 2024. február 21. napján tartott előkészítő ülésén a történteket beismerő, tárgyaláshoz való jogáról lemondó vádlottat bűnösnek mondta ki három rendbeli (ebből egy nagyobb kárt okozó) üzletszerűen elkövetett csalás bűntettében és járművezetés eltiltás hatálya alatt vétségében. Ez utóbbiban azért, mert 2023 májusában úgy vezetett, hogy korábban két hónapra elvették a jogosítványát.

Ezért őt a bíróság 1 év 6 hónap börtönre ítélte, valamint 8 hónapra eltiltotta a járművezetéstől. Mindemellett 320.000 forint vagyonelkobzást rendelt el vele szemben, s kötelezte 805.001 forint kár megtérítésére.

A bíróság elrendelte továbbá a férfivel szemben a Kőszegi, illetve a Veszprémi Járásbíróság korábban kiszabott, 1-1 év börtönbüntetés utólagos végrehajtását is.

Az ítélet jogerős - tudatta honlapunkkal pénteken dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek