1 post
Skip to main content

Facebook átverés: 254 rendbeli bűncselekményben mondták ki bűnösnek a nagykanizsai nőt

2024. január 24.
Jog
Letenye Média

Facebook átverés: 254 rendbeli bűncselekményben mondták ki bűnösnek a nagykanizsai nőt

A Zalaegerszegi Járásbíróság kedden megtartott tárgyalásán jogerős ítéletet hozott arra a nőre, aki nem létező termékek eladásával, valamint saját gyermekének valótlan gyógykezelésére hivatkozva csalt ki több mint 2 és fél millió forintot.

A vádlott 2019 novemberétől nehéz anyagi helyzetének javítása érdekében a Facebook közösségi portál hirdetési csoportjain keresztül eladásra kínált többek között gyermekjátékokat, könyveket, ruhákat. Az újszerűnek beállított, áron alul kínált termékek közül egyik sem állt rendelkezésére.

rendorseg fenyhid

Előfordult, hogy egyszerre több személlyel is megegyezett a vásárlásról egy-egy tárgy kapcsán, megállapodott velük a költségek utalásáról és a csomagküldés módjától. Valójában tévedésbe ejtette a sértetteket, célja az előre kifizetett összegek megszerzése volt, hogy azokat saját és családja napi megélhetésére fordíthassa.

Ezen felül a nő saját gyermekéről több esetben valótlanul azt állította, hogy gyógyíthatatlan beteg, s erre hivatkozva több sértettől adományt kért gyógykezelésekre.

A vádlott annak érdekében, hogy a rendőrségi feljelentést és a negatív vásárlási értékeléseket elkerülje, több sértettnek az okozott kárt néhány napon, héten belül – a további csalásokból befolyt összegekből – megtérítette.

A nő több mint 250 embert károsított meg.

Áldozataitól többségében csak pár ezer forintot csalt ki, de volt, aki közel 150 ezer forintnyi LEGO-t vett volna és olyan is, aki több részletben 80.000 forintot adott a „beteg gyermek” gyógykezelésre.

A Zalaegerszeg Járásbíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki 5 rendbeli üzletszerűen elkövetett, kisebb kárt okozó csalás (ezek közül 1 eset folytatólagos) bűntettében, 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett, ugyancsak kisebb kárt okozó csalás vétségében és 248 rendbeli üzletszerűen elkövetett, a szabálysértési értékhatárt meg nem haladó kárt okozó csalás vétségében (4 folytatólagos elkövetés).

Ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette, s elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét. Ezen kívül 276.185 forint vagyonelkobzást is elrendelt vele szemben a bíróság, s kötelezte 618.330 forint polgári jogi igény megfizetésére is.

A bíróság enyhítő körülményként értékelte a döntés meghozatalánál a nő beismerő vallomását, hogy 3 kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, az időmúlást, hogy a kárt kisebb mértékben megfizette, továbbá a szándékot, miszerint megtérítené a fennmaradó összeget is.

Súlyosítóként többek között, hogy ismerőseit is megkárosította, valamint azt, hogy ugyanilyen módon elkövetett bűncselekmény miatt már felelnie kellett a bíróság előtt 2020 tavaszán.

Az ítélet - a polgári jogi igény kivételével - jogerős - tudatta honlapunkkal szerdán dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek