1 post
Skip to main content

14 év börtönre ítélték a zalai gyilkost

2024. január 18.
Jog
Letenye Média

14 év börtönre ítélték a zalai gyilkost

A Zalaegerszegi Törvényszék 2024. január 18-án (csütörtökön) nem jogerős ítéletet hozott az orosztonyi hajléktalan gyilkosságának ügyében.

A vádlott és a – hajléktalan, enyhe-közepes fokú szellemi visszamaradottságban szenvedő – sértett baráti viszonyban álltak. A sértett férfi rendszeresen töltötte idejét a vádlott orosztonyi házában, ahová élelmiszert és italt vitt neki, cserébe meghúzhatta magát nála.

Kapcsolatuk hangos veszekedésektől volt terhes, amelyek alkalmanként tettlegességig fajultak a vádlott részéről. A sértett napi rendszerességgel megfordult a község kisboltjában, ahol ennivalót és alkoholt vásárolt magának és a vádlottnak.

Orosztony gyilkossag

(Rendőrségi szemle az orosztonyi gyilkosság helyszínén. Fotó: police.hu)

2021. december 4-én délelőtt miután a férfi bevásárolt, betért a vádlotthoz, akivel alkoholt fogyasztottak és estére erősen ittas állapotba kerültek és veszekedtek. Dühében a vádlott megrugdosta a sértettet, zúzódásokat és bordatörést okozva neki. Ezután magához vett egy 6-8 centiméter pengehosszúságú kést, amivel kétszer – a hastájékán és a szegycsontja alatt – megszúrta a férfit, majd elaludt.

A sértett a bántalmazást követő percekben életét vesztette.

Ezt a vádlott csak másnap reggel észlelte, majd nem törődve ezzel, egy ismerőséhez ment fát vágni. Az esti órákban ért csak haza, s az éjszaka folyamán háza udvarán álló diófa mellett néhány 10 centiméternyi mély gödröt ásott, amelybe belefektette a holttestet, majd földdel és gallyakkal fedte be. A vértől szennyezett ruhákat és takarókat néhány nappal később elégette.

A kisbolt üzemeltetője aggódni kezdett a sértett miatt, mert már jó ideje nem jelent meg nála, ezért 2022. január 5-én értesítette a rendőrséget.

Orosztony gyilkossag 2

(A gyilkosság áldozata az 52 éves kerecsenyi Bogdán István, akit 2022. februárjában eltűnés miatt keresett a Rendőrség. Fotó: archív/ZMRFK)

A sértett halálának oka a késszúrások nyomán fellépő vérveszteség volt.

Az eljárás során a Zala Vármegyei Főügyészség aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel vádolta meg a férfit.

A Zalaegerszegi Törvényszék egyik minősítést sem találta bizonyítottnak, ezért a férfit emberölés alapesetének bűntettében mondta ki bűnösnek és 14 év börtönbüntetésre ítélte, továbbá 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától.

Az ítélet meghozatalakor a bíróság súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott a cselekményt önhibájából eredő ittas állapotban követte el. Ezen felül kötelezte a vádlottat 2.070.194 forint bűnügyi költség megfizetésére.

Az ítélet nem jogerős.

Az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn. A védő a büntetés enyhítéséért, a vádlott felmentésért jelentett be fellebbezést - tudatta honlapunkkal csütörtökön dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek