1 post
Skip to main content

10 milliós pénzbüntetést, 2 év börtönt is kaphat a hálapénzt elfogadó zalai orvos

2023. december 15.
Jog
Letenye Média

10 milliós pénzbüntetést, 2 év börtönt is kaphat a hálapénzt elfogadó zalai orvos

A Zalaegerszegi Törvényszék 2023. december 15. napján tartott előkészítő ülésén állt bíróság elé az a doktor és asszisztense, akik a magánbetegeket bár a kórházban fogadták, mégis pénzt kértek a vizsgálatokért.

Az I. rendű orvos vádlott 2021. év során a magánpraxisaiba tartozó páciensei egy részét munkahelyére, a vármegyei kórház ultrahangos vizsgálóhelyiségébe rendelte be és ott látta el. A kórházban korszerűbb, alaposabb vizsgálatot lehetővé tevő gép állt rendelkezésre, s az orvos rendszerint a saját munka-, illetve ügyeleti idejére kérette be a betegeket.

A páciensekkel való telefonos egyeztetésben részt vett az orvos magánrendelésein asszisztensi feladatokat ellátó II. rendű vádlott, aki a kórházi vizsgálatok során is – anélkül, hogy bármilyen jogviszonyban állt volna az intézménnyel – segédkezett.

halapenz orvos

Az orvos az egészségügyi intézetben végzett vizsgálatokért pénzt kért és fogadott el, alkalmanként jellemzően 15.000 Ft-ot.

A páciensek egy része a vizsgálatot követően külön kérés nélkül kifizette a díjat, aki rákérdezett a tarifára, annak az orvos bemondta az összeget, vagy közölte: a „szokásosat” kell fizetni. A pénzkezelésben esetenként a II. rendű vádlott is közreműködött, átvette a bankjegyeket, visszaadott, s a befolyt összegekből rendszeres anyagi juttatást kapott az orvostól.

A vádirat 37 esetet taglal, 1.450.000 Ft értékben, de 6 alkalommal nem volt megállapítható a pontos összeg. Volt páciens, aki több alkalommal is fizetett, egy édesanya pedig 80.000 forintot adott az orvosnak szülés után.

Az I. rendű vádlott megsértette az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt és nem volt engedélye arra, hogy a kórház eszközeit használja a magánbetegei ellátásához.

Az ügyészség az I. rendű vádlottra abban az esetben, ha az előkészítő ülésen elismeri a bűncselekmény elkövetését és a tárgyalásról való jogáról lemond 2 év börtönbüntetést, 10.000.000 forint pénzbüntetést, az orvosi foglalkozás gyakorlásától 5 évre, a közügyek gyakorlásától 3 évre való eltiltást és 1.450.000 forint vagyonelkobzást, míg a II. rendű vádlottra 1 év 6 hónap börtönbüntetést kért, 3 év próbaidőre felfüggesztve.

Az ügyben tartott előkészítő ülésen a személyesen megjelent vádlottak nem tettek vallomást, a bűnösségüket azonban – a vádiratban foglaltakkal egyezően – beismerték és lemondtak a tárgyalásról való jogukról.

E két feltétel - a beismerés és a lemondás -, illetve az, hogy ezt a bíró elfogadja szükséges ahhoz, hogy az előkészítő ülésen ítélet születhessen, amely azonban nem lehet súlyosabb, mint amit az ügyész indítványozott.

Jelen esetben a bíróság az ügyet ítélethirdetésre napolta, amelynek időpontja 2023. december 20. napja 13 óra - közölte honlapunkkal pénteken dr. Vándor Virág, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek