1 post
Skip to main content

37 rendbeli vesztegetés miatt áll bíróság elé a zalai nőgyógyász

2023. december 10.
Jog
Letenye Média

37 rendbeli vesztegetés miatt áll bíróság elé a zalai nőgyógyász

A vád szerint az I. rendű orvos vádlott 2021. év során a magánpraxisaiba tartozó páciensei egy részét munkahelyére, a vármegyei kórház ultrahangos vizsgálóhelyiségébe rendelte be és ott látta el.

A kórházban korszerűbb, alaposabb vizsgálatot lehetővé tevő gép állt rendelkezésre, s az orvos rendszerint a saját munka-, illetve ügyeleti idejére kérette be a betegeket.

halapenz orvos

A páciensekkel való telefonos egyeztetésben részt vett az orvos magánrendelésein asszisztensi feladatokat ellátó II. rendű vádlott is, aki a kórházi vizsgálatok során – anélkül, hogy bármilyen jogviszonyban állt volna az intézménnyel – is segédkezett.

Az orvos az egészségügyi intézetben végzett vizsgálatokért pénzt kért és fogadott el, alkalmanként jellemzően 15.000 Ft-ot. A páciensek egy része a vizsgálatot követően külön kérés nélkül kifizette a díjat, aki rákérdezett a tarifára, annak az orvos bemondta az összeget, vagy közölte: a „szokásosat” kell fizetni.

A pénzkezelésben esetenként a II. rendű vádlott is közreműködött, átvette a bankjegyeket, visszaadott, s a befolyt összegekből rendszeres anyagi juttatást kapott az orvostól.

A vádirat 37 esetet taglal, volt páciens, aki több alkalommal is fizetett, egy anyuka pedig 80.000 forintot adott az orvosnak szülés után.

Az I. rendű vádlott megsértette az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt és nem volt engedélye arra, hogy a kórház eszközeit használja a magánbetegei ellátásához.

Dr. V. Gy. és társa önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette minősítésű ügyét december 15-én (pénteken) délelőtt 9 órakor tárgyalják a Zalaegerszegi Törvényszéken, ahol elsőfokú nyilvános előkészítő ülés során a vádlottak kihallgatása várható - olvasható a Zalaegerszegi Törvényszék 50. heti, nyilvános tárgyalási jegyzékében.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek