1 post
Skip to main content

Jogosulatlanul vett fel százezres áldozatvédelmi segélyt egy zalai nő

2023. december 03.
Jog
Letenye Média

Jogosulatlanul vett fel százezres áldozatvédelmi segélyt egy zalai nő

Egy 48 éves zalaegerszegi nő 2023 novemberében feljelentést tett a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon, miszerint a Zalaegerszeg, Platán sor 2/4. szám alatti Center irodaházban a felügyelet nélkül hagyott táskájából ismeretlen személy ellopta személyes okmányait és 250.000,- Ft készpénzt.

A bejelentés alapján lefolytatott nyomozás során azonban kétséget kizáróan megállapítást nyert, hogy a vádlott sérelmére bűncselekményt nem követtek el, a hatóságot szándékosan félrevezette.

jog

A feljelentése megtételét követő első tanúkénti kihallgatásakor azt kérte, hogy a nyomozó hatóság az áldozatsegítő támogatások igénybevételéhez felhasználható igazolást kiállítsa. Az eljáró hatóság a nő valótlan tartalmú tanúvallomása napján a kért igazolást kiállította, amelynek birtokában a nő azonnali pénzügyi segély iránti kérelmet nyújtott be a Zala Vármegyei Kormányhivatalhoz.

A hatóság ki is állította a nő részére az áldozati státusz igazolását szolgáló bizonyítványát, amely alapján másnap, azonnali pénzügyi segélyt állapított meg számára 166.310,- Ft összegben, amelyet a nő fel is vett.

Mivel a nyomozás során megállapítást nyert, hogy a nő feljelentése valótlan volt és támogatás iránti igényével megtévesztette az eljáró hatóságokat, a központi költségvetésből származó jogosulatlanul igénybe vett pénzbeli támogatás visszafizetésére kötelezték, melyet hiánytalanul ki is fizetett.

A Zalaegerszegi Járási Ügyészség a társadalombiztosítási, szociális vagy más jóléti juttatással visszaélés vétségét és közokirat-hamisítás bűntettét elkövető nő beismerő vallomásra, megbánására, büntetlen előéletére és az okozott vagyoni hátrány teljes megtérítésére figyelemmel vele szemben a legenyhébb büntetőjogi intézkedést, megrovást alkalmazott - közölte honlapunkkal dr. Jánky Judit, a Zala Vármegyei Főügyészség ügyésze, sajtószóvivője.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek