1 post
Skip to main content

20 milliós kárt okozott három zalai autószerelő

2023. november 22.
Jog
Letenye Média

20 milliós kárt okozott három zalai autószerelő

Egy adóhatósági ellenőrzés során bukott le három autószerelő, akik munkájuk során nem jogtiszta eszközöket és szoftvereket használva közel 20 millió forintos kárt okoztak.

Az I. rendű vádlott egy zalaegerszegi autószerviz üzemeltetője, aki alkalmazottként foglalkoztatta a másik két vádlottat. 2021 szeptemberében az adóhatóság ellenőrei átfogóan ellenőrizték a cégnél használt számítástechnikai eszközök programjait és az autó-diagnosztikai eszközöket.

hamis autodiagnosztika

Megállapították, hogy a vádlottak már több éve olyan szoftvereket használtak az autók elektronikus vezérlőegységeivel való kommunikációhoz, amelyeket az I. és a II. rendű vádlottak illegális internetes oldalakról töltöttek le, a programok eredeti verzióival nem rendelkeztek, szerzői jogdíj megfizetése nélkül, illegálisan jutottak hozzájuk.

A III. rendű vádlott tudott a programok eredetéről, ettől függetlenül napi munkája során társaival együtt ugyanúgy használta. A vádlottak a szoftverek szerzőinek összesen 14.595.005 forint vagyoni hátrányt okoztak.

A férfiak a szervizelési munkák során a programok futtatásához szintén illegálisan beszerzett, védjegyoltalom alatt álló diagnosztikai eszközöket használtak. Ezek alkalmazásához nem kötöttek felhasználási szerződést, a licence díjakat sem fizették meg, így a védjegyjogosultaknak összesen 4.545.061 forint vagyoni hátrányt okoztak.

A Zalaegerszegi Járásbíróság a 2023. november 16. napján tartott előkészítő ülésén hozott ítéletet.

hamis autodiagnosztika 2

A történteket elismerő, a bűnösségüket beismerő és a tárgyaláshoz való jogukról lemondó vádlottakat társtettesi minőségben bűnösnek mondta ki szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértésének bűntettében és 6 rendbeli iparjogvédelmi jogok megsértésének bűntettében.

Az I. és a III. rendű vádlottakat 1 év szabadságvesztésre ítélte, melynek végrehajtását 2 év próbaidőre felfüggesztette és mindkét férfivel szemben 200.000 forint pénzbüntetést szabott ki. A II. rendű vádlott 8 hónap szabadságvesztést kapott 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztve és 150.000 forint pénzbüntetést.

A bíróság a szerzői, illetve iparjogvédelmi joghoz fűződő kárigényeket egyéb polgári útra utasította. A II. rendű és a III. rendű vádlottak és védőik az ülésen elfogadták az ítéletet, az I. rendű vádlott és jogi képviselője 3 nap gondolkodási idő letelte után szintén tudomásul vette.

Az ítélet jogerős - tájékoztatta honlapunkat szerdán dr. Bartalné dr. Mentes Judit, a Zalaegerszegi Törvényszék sajtószóvivője. (Fotók: NAV)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek