1 post
Skip to main content

A megszűnt munkaviszonyban rejlő lehetőségek

2023. október 22.
Letenye Média

A megszűnt munkaviszonyban rejlő lehetőségek

(x) Nagyon nehéz pozitívan nézni a jövőbe a kilépő papírokkal a kézben, azonban érdemes úgy tekinteni a megszűnt munkaviszonyra, mint egyfajta lehetőségre. Bármely okból kifolyólag veszítjük el a munkánkat, igyekezzünk a lehető legtöbbet kihozni a helyzetből.

Ha váratlanul ért minket az elbocsátás, akkor természetes, hogy az első reakciónk a pánik és a kétségbeesés. Ez még inkább igaz, ha szerettük a munkánkat és jól kijöttünk a kollégákkal. A változás mindig ijesztő, azonban ahogy Darwin is megfogalmazta, csak az éli túl, aki a leggyorsabban tud alkalmazkodni. Ez esetben talán helyesebb úgy reagálni, hogy az jön ki a legjobban a helyzetből, aki legelőször szedi össze magát és néz új állás után.

Ugyanakkor nem csupán állásokat, hanem hasznos információkat is érdemes olvasgatni a témában, hiszen a munka világában nem lehet elég felkészültnek lenni. A Pécsállás alábbi linkjén nagyon sok hasznos információ található álláskeresők számára: https://pecsallas.hu/utmutato-allaskeresoknek.

laptop jegyzettomb

Felmondás vs. leépítés

A felmondás mindenképp előnyösebb helyzet, hiszen ekkor a kezünkben van az irányítás. Mielőtt még búcsút intenénk előző munkahelyünknek, eljárhatunk állásinterjúkra, kényelmesen kidolgozhatjuk az önéletrajzunkat. Összességében van időnk felkészülni, és mi irányítjuk az eseményeket.

Leépítés, elbocsátás esetén közel sem vagyunk ilyen szerencsés helyzetben, mondhatni csak sodródunk az árral. Ha váratlanul ér minket az elbocsátás, és nem rendelkezünk tartalékokkal, akkor különösen fontos, hogy mielőbb álljunk neki a munkakeresésnek.

Az idő kihasználása

Könnyű lenne belesüllyedni az önsajnálatba és elkeseredve begubózni a házba, azonban ez semmiképp sem előnyös. Ettől nem fog megoldódni a helyzetünk. Első lépésként szükségünk lesz egy önéletrajzra. Érdemes álláshirdetéseket böngészni, hogy ezekhez igazítva készülhessen el az önéletrajz.

Emellett nem árt felkeresni az ismerősöket, tanácsokat kérni és érdeklődni, hogy nem tudnak-e valamilyen munkalehetőséget. A kapcsolati tőke az álláskeresésben is nagyon hasznos tud lenni.

Munkakeresés helyett önképzés

Ha rendelkezünk tartalékokkal, és eleve nem szerettük az előző munkahelyünket, illetve munkánkat, akkor az elbocsátásra tekinthetünk egyfajta kezdőlökésként is a megfelelő irányba. Belekezdhetünk egy képzésbe vagy tanfolyamba, hogy végre olyan dolgot csináljunk, melyet valóban élvezünk. Olykor egy éles váltásra van szükség.

Ameddig nem találunk munkát, kérelmezhetjük álláskeresési járadék folyósítását, melyre akkor vagyunk jogosultak, ha az elmúlt három évben tizenkét hónapnak megfelelő munkaviszonnyal rendelkeztünk. A jogszabály alapján egy járadékfolyósítási időnek tíz nap jogosultsági idő felel meg. Ha az elmúlt három évet végig dolgoztuk, akkor a leghosszabb idő, míg folyósítják az összeget, kilencven nap, vagyis három hónap.

Ne keseredjünk tehát el, ha itt a búcsú ideje, tekintsünk bátran a jövőbe, keressük az új lehetőségeket!


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek