1 post
Skip to main content

A tökéletes önéletrajz valóban létezik?

2024. június 03.
Letenye Média

A tökéletes önéletrajz valóban létezik?

(x) Az elmúlt években az álláskeresés folyamata hatalmas változáson esett át. Leginkább ezt azok érezhetik át, akik hosszú idő után (10-15) kerülnek ki újra a piacra és újra kell tanulniuk az egész műveletet. Az első lépés minden esetben az, hogy összeállítjuk a szükséges önéletrajzot, ami a gyakorlatban nem is olyan egyszerű feladat.

Kerüljük a sablonos megoldásokat

Napjainkban hatalmas népszerűségnek örvendenek a kreatívnak nevezett, dizájnos, színes önéletrajzok. Elsőre ugyan látványosnak tűnnek, de az esetek többségében sajnos ennél többet nem is képesek nyújtani. A lényeges információk gyakran elvesznek, arról nem is beszélve, hogy mivel a legtöbb cég még mindig kinyomtatja a beküldött dokumentumokat, fekete-fehérben a színes anyagok sokszor nagyon rosszul néznek ki.

A CV Shark szolgáltatásai segítenek megtalálni az ideális megoldást, avagy a tökéletes önéletrajz összeállítását. Az álláskeresés sikerének egyik legfontosabb pontja az, hogy milyen pályázati anyagot állítunk össze és küldünk el az egyes cégeknek. Az önéletrajz az, amivel meggyőzzük a leendő munkaadónkat, hogy érdemes egy esélyt adnia az interjúra. A munkaerőpiacon gyakorlatilag a munkakeresők az árucikkek. Még akkor is, ha az elmúlt években a hírek leginkább a munkaerőhiányról szóltak.

Szaktudásunkról és eredményeinkről kell meggyőzni a cégeket. Gyakran az állásokra túljelentkezés van, akár több százszoros is egy-egy népszerűbb vállalat és pozíció esetében.

Ez azt jelenti, hogy az önéletrajz átnézésére gyakran fél perc áll rendelkezésére az HR-eseknek. Ennyi időt kapunk, hogy meggyőzzük őket, eladjuk magunkat. Kerüljük a szubjektivitást és a szellemeskedő megfogalmazásokat. A sablonos kifejezéseket is hagyjuk ki a dokumentumból, mint a “jó problémamegoldó képesség” vagy a “rendkívüli munkabírás”.

allas interju ALH PR 2024 junius

A fénykép és a bűvös részletek

A legkényesebb része minden önéletrajznak a fénykép. Itt rengeteg hibát el lehet követni. A tévhittel ellentétben ez nem alapkövetelmény az önéletrajzokban, kivéve, ha külön felhívják rá a figyelmünket.

Sajnos – a HR-esek beszámolói alapján – elég hajmeresztő, megdöbbentő és igénytelen képekkel lehet találkozni. Napszemüveges, tükörben készült fotók, vagy egy ballagási fénykép, de egy kivágott bulifotó is gyakran előfordul.

A kép mindenképpen legyen profi, ne telefonnal fotózzunk. Igazolványképre hasonlító, fejet és vállat mutató képet kell elkészíteni elegánsabb ruházatban.

A leírt információ mennyisége is kulcskérdés: csak a fontos adatokat, tapasztalatokat írjuk le, kerüljünk minden felesleges dolgot, ami nem releváns az adott pozícióhoz.

Nem érdemes füllenteni az önéletrajzban

Ez is viszonylag gyakori hibának számít. Nem szabad elferdíteni az igazságot, ez általában a nyelvtudással kapcsolatban fordul elő. A valóság kiderítéséhez elég egy jól időzített kérdés az interjúztatótól és máris lebukunk. Ugyanez vonatkozik a többi tapasztalatra és annak szintjére is.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek