1
Skip to main content

Egy teljesen másfajta foci világbajnokság vár ránk 2026-ban

2023. február 13.
Letenye Média

 Lassan kievickél a labdarúgó világ a téli szünetből. Túl vagyunk az átigazolási időszakokon, elindult a tavaszi szezon a nemzeti bajnokságokban és hamarosan startolnak az európai versenyek is. Ezek közül a 2023-as évben a legfontosabbak a 2024-es Európa-bajnokság selejtezői lesznek. A selejtező csoportokat és a lebonyolítás menetrendjét már ismerjük.

Ennek alapján a magyar csapat ezúttal sem kapott könnyű csoportot, elsősorban a hagyományosan jól teljesítő délszláv válogatottakkal kell megmérkőzniük, vagyis Szerbiával és Montenegróval. Az ötös csoportba még egy balkáni csapat került, Bulgária, illetve egy balti ország, Litvánia legjobbjai. A 2022 es labdarúgó világbajnokság selejtező mérkőzései is rengeteg izgalmat hoztak, bízzunk benne, hogy ezúttal a megfelelő pozíción végezhetünk a selejtezők befejezése után, amelyek lebonyolítására március és november között kerül sor.

Tehát még egy kicsi és újra szurkolhatunk kedvenceinknek a nemzetközi porondon. Az EB után azonban ismét itt a világ legfontosabb mellékes eseménye, a foci világbajnokság és annak a selejtezői. Ha a decemberi katari világversennyel kapcsolatban azt mondjuk, hogy számos szempontból rendhagyó volt, akkor az előttünk álló 2026-os világbajnokság kapcsán azt mondhatnánk, hogy teljesen más lesz, mint amit eddig ismertünk.

stadion

Száz százalékosan egyelőre csak a szervező országok és városok ismertek. A három év múlva esedékes világbajnokságot az Egyesült Államok, Mexikó és Kanada szervezi közösen. Nemrégiben kijelölték a városokat is, amelyek megkapták a lebonyolítást. Az észak-amerikai kontinens sportjának ismeretében éles verseny volt, különösen az Egyesült Államokban, hiszen a nagyobb városok hatalmas, korszerű stadionokkal rendelkeznek.

Végül ebből az országból 11 város kapta meg a lebonyolítás jogát, ezek pedig a következők: Atlanta, Dallas, Boston, Houston, Los Angeles, Kansas City, Miami, New York/New Jersey, Philadelphia, San Francisco és Seattle, Kanadában két városban lesznek meccsek, ezek Torontó és Vancouver, Mexikóban pedig Mexikóváros, Guadalajara és Monterrey lettek a kiválasztottak.

A három ország közül Mexikóban már kétszer is volt világbajnokság, 1970-ben és 1986-ban, az Egyesült Államok pedig 1994-ben volt szervező. Kanadában most lesz először vb. Nagyjából tehát abban lehetünk biztosak, hogy ezeken a helyszíneken lesznek a meccsek és hogy az eddig 32 helyett 48 csapat jut majd ki a világversenyre, minden más még bizonytalan.

A legfőbb bizonytalansági tényező, ami talán az egyik legfontosabb dolog, az a lebonyolítás módja. Az eredeti terv az volt, hogy háromcsapatok csoportokat hoznak létre és minden csoportból két válogatott jut tovább. Azonban, még a katari verseny idején elhangzott, hogy ez még nem biztos, ugyanis a FIFA szakértői arra jutottak, hogy ez manipulációkra adna lehetőséget. Konkrétan azzal, hogy ha a két győztes csapat kerülne egymással szembe a harmadik fordulóban, akkor esetleg ügyeskedések történnek.

Úgyhogy, még két forgatókönyv játékban van. Az egyik szerint a jelenlegi szabály működne bővített változatban, vagyis lenne 12 háromcsapatos csoport. Mindegyikből továbbjutna az első kettő és a nyolc legjobb harmadik. Illetve, van egy olyan elképzelés is, amely szerint a csapatokat kétfelé osztanák, a két 24 csapatos részt pedig négyfős csoportokra és a két csoport elsője játszaná egymással a döntőt. Vagyis így olyan lenne, mintha két EB-t játszanának párhuzamosan, amelyek győztesei a végén megmérkőznének egymással.

Egyszóval, jelenleg azt látni, hogy a FIFA erőteljes ötletelésben van, szeretnének alapos átalakításokat csinálni, aminek nyilván az az egyik oka, hogy érdekesebbé tegyék a versenyt, de azért jó lenne, ha a nagy reformerkedés végén még megmaradna a lényeg, vagyis a foci.

Hírstart friss hírek