1 post
Skip to main content

A WADA eddig 181 orosz sportolót büntetett meg, mert doppingoltak

2023. március 14.
Letenye Média

A WADA eddig 181 orosz sportolót büntetett meg, mert doppingoltak

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) a moszkvai laboratórium adatai alapján eddig 181 orosz sportolót büntetett meg - jelentette be Witold Banka, a WADA elnöke kedden a szervezet éves, lausanne-i szimpóziumán.

"Az adatbázis és a 2019-ben a moszkvai laboratóriumból lefoglalt doppingminták átvizsgálása sikeresen folytatódik. Eddig 181 sportoló kapott büntetést, további 88-nál állapítottak meg vétkességet, és 212 esetben tart még a vizsgálat. Ez kiváló eredmény a tiszta sport elleni küzdelemben" - mondta Banka.

wada antidopping

(Fotó: A WADA honlapja)

A WADA Végrehajtó Bizottsága 2019 végén döntött úgy, hogy megfosztja az Orosz Doppingellenes Ügynökséget (RUSADA) a nemzetközi doppingellenes kódexnek való megfelelés státuszától alapvetően azért, mert az orosz fél nem biztosította a moszkvai labor adatbázisának átadását, és csak hosszadalmas huzavona után juttatta el a 2012 és 2015 közötti időszakra vonatkozó információkat, analitikai adatokat és doppingmintákat a WADA-nak.

Az orosz hatóságok tagadják, hogy manipulálták volna az adatbázist.

A megfelelési státusz visszaállításának egyik követelménye az, hogy az oroszok biztosítsák a WADA-kódex előírásainak az orosz jogszabályokba való integrálását.

A WADA vezetője azt mondta, hogy nem nagyon hisz az oroszországi doppingellenes rendszer függetlenségében. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek