1
Skip to main content

Mi az újdonság idén a Formula E-ben? Új arcok és a világ legfenntarthatóbb versenyautója

2023. február 03.
Letenye Média

A 11 csapatból tízen felülvizsgálták a pilóták felállását, a nevezési listán egy maroknyi különböző név szerepel, a Gen2-es autókat pedig legelőre helyezték, és a sugárhajtású vadászgépek által ihletett Gen3 gépezetre cserélték, ami állítólag a világ legfenntarthatóbb versenyautója. Az autó a nagy teljesítményű elektromos mobilitás csúcsa, és a világ első nettó nulla szén-dioxid-kibocsátású versenyautója a világ első nettó nulla sportágában. A Gen3 egyben az eddigi leggyorsabb Formula E autó is lesz 200 mérföld/órás végsebességgel, ami azt jelenti, hogy 2023-ban még drámaibb kerék-kerék közötti akció várható. 

A szezonnyitó előtt a csapatoknak lehetőségük volt kipakolni új autóikat és berakták feljavított hajtásláncaikat. Idén minden autón kettő van, bár csak egyet használnak meghajtásra; a hajtómotor teljesítménye 250 kW-ról 350 kW-ra nőtt, míg az elülső 250 kW-os motort csak energia-visszanyerésre használják majd. A Formula E különösen büszke a statisztikákra: a verseny során felhasznált energia 40%-a a betakarításból származik, míg a régi autóknal ez csak 25%. Ez azt jelenti, hogy az új Williams Advanced Engineering által tervezett akkumulátor kisebb lehet, mint a McLaren/Atieva által gyártott régi 52 kWh-s csomag, ami könnyebb autót eredményez. A Hankook átvette a Michelin abroncsbeszállítói szerepét, így a csapatoknak nem is lesz alapállásuk az új szezonban. 

forma 1

2023 Evans éve lesz? 

Két közeli helyzet ennyi év alatt – 2023 harmadszor is szerencsés lesz Mitch Evans (Jaguar Racing) számára? Az elfojthatatlan Kiwi az elmúlt szezonokban a Forma-E egyik vezetőjévé nőtte ki magát, és az elmúlt két kampány során is jelölt volt a címekre. 

Mindkettő szívfájdalommal végződött. A 2021-es berlini finálé úgy kezdődött, hogy Evans nem tudott leállni a rajtrácsról, és közben begyűjtötte a címvédő Edoardo Mortarát, hogy elpusztítsa az esélyeit. Egy évvel később Londonban egy újabb elektronikai hiba miatt Evansnek túl sok tennivalója volt a szöuli fináléban, annak ellenére, hogy megnyerte a döntőt az olimpiai komplexumban. 

Sok minden attól függ, hogy a Jaguar hogyan tud földet érni. Ha az I-Type 6 a frontguard alapemberének bizonyul, akkor kétségtelenül Evans lesz az egyik kedvenc. De ha csapattársa, Sam Bird megfiatalodik az új szabályok szerint, nem biztos, hogy az Aucklandernél az előnyt fog jelenteni. A Formula E mezőnynek azonban olyan a természete, hogy ezt bárkiről elmondhatná, az esélyek folyamatosan változnak… Ezzel együtt persze a sportfogadások is izgalmassá fognak válni.

Az újoncok és a visszatérők igyekeznek lenyűgözni 

A harmadik „új” név a csapatok nevezési listáján, az Abt egy év távollét után visszatér a Formula E-be. Az Audi 2021 végi kivonulását követően az Abt a következő szezonra kiesett a rajtrácsról, de egyértelmű szándéka volt, hogy a Gen3-ban folytatja. A bajnokság kezdeti szereplése óta a csapat nagy része továbbra is a fedélzeten maradt, és a csapat egy erős hajtóduót hozott össze Robin Frijnsből és Nico Mullerből. 

Muller egyike annak a három versenyzőnek, aki visszatér a rajtrácsra – Rene Rast és Norman Nato szintén teljes munkaidőben hajt végre. Rast, aki korábban az Audi tagja volt, a McLarenhez csatlakozik, miután egy éve a DTM-ben töltötte, és az újonc Jake Hughes partnere lesz, aki fellép a Mercedes tartalék szerepköréből. A NATO 2022-ben a Jaguar tartaléka volt, amely a megsérült Sam Bird helyett egy szöuli helyettesítő kiruccanással zárult, és Sacha Fenestraz mellé új Nissan-felállásba költözik. Fenestraz tavaly debütált Antonio Giovinazzi helyén a szöuli szezonzáró Dragon/Penske-ben, és most főállásban van a Formula E-ben, miután Japánban versenyzett. Ha ez a szöuli eset kizárja a francia-argentin újonc státuszát, akkor Hughes az egyetlen igazi újonc. Miután éveken át alulfinanszírozott csapatoknál vezetett az F2-ben és F3-ban, a brit versenyző végre megkapja a lehetőséget egy csúcsszintű sorozatban – egyesek szerint ennek már legfőbb ideje is. 

Hírstart friss hírek