1 post
Skip to main content

Lesz még ennek böjtje: melegrekordokkal kezdődött a március

2024. március 02.
Letenye Média

Lesz még ennek böjtje: melegrekordokkal kezdődött a március

Melegrekordokkal indult a március: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken – írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

A meteorológiai tavasz beköszöntével, pénteken sem szakadt meg a rekordok sora. Tatabánya Dózsakert meteorológiai állomáson 10,7 Celsius-fokot mértek péntek reggel, ezzel megdőlt az erre a napra vonatkozó országos hajnali melegrekord. A rekord az 1994-ben Lentiben, illetve Marcaliban rögzített 10,5 fokos napi rekordot szárnyalta túl.

tozike

(Tőzike a Zala megyei Tormaföldénél. Fotó: Letenye Média)

Budapesten is rekordenyhe volt az éjszaka, Lágymányoson csupán 10,2 fokig hűlt a levegő, és ezzel a fővárosban is megdőlt a napi legmagasabb minimum-hőmérséklet rekordja. A korábbi csúcstartó - 2019-ben mért 9,9 fokos minimumértékével - ugyancsak Lágymányos volt.

A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint a következő napokban is folytatódik a tavaszias időjárás, sok napsütésre és emelkedő hőmérsékletekre számíthatunk. Vasárnap napközben 12-17 fok, hétfőn 14-19 fok, kedden pedig 16-21 fok várható.

A tavaszias időjárásnak köszönhetően a hótakaró is gyorsan olvadni fog. A hétvégén a hegyekben is elolvad a hó, és a jövő héten már csak a legmagasabb csúcsokon maradhatnak hófoltok.

A meleg időjárás kedvez a növények fejlődésének, de a pollenallergiában szenvedőknek kellemetlenségeket okozhat. A levegőben már most is sok a pollen, a következő napokban pedig tovább emelkedhet a pollenkoncentráció.

Tippek a tavaszias időjáráshoz:

  • Öltözzünk rétegesen, hogy alkalmazkodni tudjunk a hőmérséklet-ingadozásokhoz.
  • Viseljünk napszemüveget és napkrémet a napsugárzás ellen.
  • Fogyasszunk sok folyadékot, hogy megelőzzük a kiszáradást.
  • Pollenallergiában szenvedők szedjenek allergiaellenes gyógyszert, és kövessék a pollenkoncentrációt. (Google Gemini)

Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek