1 post
Skip to main content

Az autóhitel igénylése ma már egy-két nap alatt megoldható

2023. szeptember 28.
Letenye Média

Az autóhitel igénylése ma már egy-két nap alatt megoldható

(x) A klasszikus értelemben vett autóhitel már évek óta nem elérhető, alatta jelenleg két másik konstrukciót szokás érteni: autólízinget és személyi kölcsönt. Mind a kettő megfelel arra a célra, hogy álmaink autójával minél hamarabb be tudjunk állni a garázsba. Azonban az igénylésről érdemes tudni egy-két információt.

A folyamat gyors, de érdemes odafigyelni

Ha megnézzük, hogy mit mutat egy autólízing kalkulátor például a Lizingo.hu oldalán, akkor láthatjuk, hogy napjainkban kedvező feltételek mellett juthatunk hozzá a kívánt összeghez. Természetesen ez még nem jelenti azt, hogy bárki azonnal milliós kölcsönt kap pillanatokon belül. Az igénylés során két nagyon fontos paraméterre kell odafigyelni: a hitelképességre és a megfelelő nagyságú önerőre.

Ha az egyik erősebb, mint az átlag, akkor az sem gond, ha másik egy kicsit gyengének mondható, van lehetőség az “ellensúlyozásra”. Erre a folyamatra azért van szükség, mivel a bankoknak az a célja, hogy olyan ügyfelek jussanak hitelhez, akik pontosan vissza is tudják fizetni azt. 

auto lizing kulfoldi

Magánszemélyként is vehetünk fel hitelt például autólízing konstrukcióban. Ehhez az alábbiakra van szükség: rendszeres, folyamatos jövedelem, amit a munkáltató vagy a NAV igazol. A meglévő és a felvenni kívánt hiteltörlesztések nem érhetik el az igazolt havi nettó jövedelem felét. Ezt a JTM, azaz a Jövedelemarányos Törlesztőrészlet Mutató fogja jelezni.

Ezenkívül a rendelkezésre álló önerőnek legalább az autó vételárának 20%-a kell, hogy legyen. Sok bank a gyakorlatban viszont minimum 30%-ot vár el a sikeres igényléshez. Természetesen a jövedelemhez képest reális hitelcélra kell törekedni. Kezes bevonása nélkül érvényes jogosítvány birtokában, 21 és 70 év közötti életkor esetén lehetséges az igénylés. Továbbá az ügyfél adatai nem szerepelhetnek negatív információként a KHR listán, és más kizáró körülmény sem állhat fenn.

A jövedelem az egyik legfontosabb paraméter

A JTM mutatja meg, hogy mégis mekkora a mozgásterünk, ha hitelről van szó. Fontos erről azonban azt is tudni, hogy 600.000 Ft nettó jövedelem felett már nemcsak az igazolt jövedelem 50%-áig, hanem 60%-ig is terjedhet az összes törlesztőrészlet mértéke. 

A folyamatos, rendszeres jövedelmet többféleképpen lehet igazolni, bizonyítani. Ilyen például a nyugdíj, a tőkejövedelem, saját vállalkozásból származó jövedelem (NAV jövedelemigazolás alapján), valamint 3 hónapnál hosszabb, alkalmazotti munkaviszony akár külföldön, akár itthon.

Az autólízing az egyik legkedvezőbb megoldás

Miért érdemes ezt a konstrukciót választani? Mert nagy hitelösszeg érhető el: minimum 1 millió, de maximum akár 100 millió forint is igényelhető. Több meglévő hitel mellett is belevághatunk. Cégként és vállalkozói jövedelemmel is igényelhető. Ha készpénzben kapjuk a fizetést, külföldön dolgozunk, rövid a munkaviszonyunk vagy csak minimálbérre vagyunk bejelentve, az autólízing akkor is jó megoldás lehet.

Az egész folyamat nagyon gyors és egyszerű, akár 1-2 nap alatt is hozzájuthatunk a kívánt összeghez.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek