1 post
Skip to main content

Milyen egy minőségi ipari kenőanyag?

2023. augusztus 28.
Letenye Média

Milyen egy minőségi ipari kenőanyag?

(x) Ha ipari körülményekre gondolunk, akkor egyből hatalmas gépezeteket fogunk magunk előtt látni, amelyek megállás nélkül, töretlenül végzik a munkájukat. Ahhoz, hogy az egész folyamat zökkenőmentes legyen, minimalizálni lehessen a meghibásodások számát, kenőanyagra van szükség.

Milyen kenőanyagokkal találkozhatunk az iparban?

Ha megnézzük a Hungarolube hajtóműolajok kínálatát, akkor láthatjuk, hogy különféle célra lehet őket használni. Vannak köztük olyan termékek, amelyeket kifejezetten zárt ipari hatóművekhez és kompresszorokhoz kell alkalmazni, de még csapágyak kenésére is képesek. Ezenkívül még a kenőanyag képes bármilyen típusú gördülő- és siklócsapágy ápolására is, természetesen még a legszigorúbb ipari körülmények között működő berendezések esetében is.

Egy konkrét példa: a papírgyári gépek szárító részének csapágykenéséhez is kenőanyagra, hajtóműolajra van szükség, de idetartoznak még a műanyagiparban található kalanderek és textilgyári véghengerek csapágyai is. Találhatunk olyan változatot, ami kifejezetten magas hatékonyságot biztosít a csigahajtóművek esetén, és még propánkompresszorokhoz is használható. Ez azért lehetséges, mert a gáz csak kis mértékben oldódik glikolban, így a viszkozitás csökkenése minimális lesz a kenőanyagnál.

autoszerelo

Mi a hajtóműolaj szerepe?

Például elengedhetetlenek a manuális és automataváltókból, de még a differenciálművek működtetéséhez is erre a kenőanyagra van szükség. Ez az adalék biztosítja az egyes alkatrészek kenését. Erre azért van szükség, mert a fogaskerekekre például kivételesen nagy nyomás nehezedik. Hogy ne történjen meghibásodás, és az alkatrész élettartama is megfelelő legyen, kenőanyagot használunk.

Azonban itt arra is oda kell figyelni, hogy milyen hajtóműolaj kerül a berendezésbe. Fontos, hogy a minőséget nézzük meg először, mivel sokkal nagyobb hatékonysággal rendelkeznek, mint az olcsóbb változatok. Egyáltalán nem mindegy, hogy egy hajtóműolaj vagy ipari kenőanyag meddig bírja, mennyi ideig őrzi meg pozitív tulajdonságait.

Ha már azt érezzük, hogy közeleg a csere, akkor ne halogassuk! Szerencsére ez nem egy olyan művelet, amit sűrűn végre kell hajtani, de annál fontosabb, mivel az egész berendezés, gépezet működését meghatározza.

Ahány gép, annyi megoldás

Ha kenőanyagokról, hajtóműolajokról van szó, akkor szinte minden gépezethez megtalálhatjuk a specializált terméket. Az előbbiekben már több példát is említettünk. Ezért is lehet könnyen eltévedni vásárlás során, mivel nehéz megtalálni az ideális adalékot. Az első beszerzés alkalmával mindenképpen vegyük fel a kapcsolatot egy szakemberrel, aki segít eligazodni a termékek világában.

Semmiképpen se kapkodjunk, valamint mivel sok gép esetében fogyóeszközről beszélünk, az is ajánlott, hogy egyszerre többet is beszerezzünk, nagy kiszerelésben, hogy megfelelő tartalékkal is rendelkezzünk a későbbiekben.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek