1 post
Skip to main content

Nyári autózáshoz mit ellenőriztessünk a szervizben

2023. augusztus 01.
Letenye Média

Nyári autózáshoz mit ellenőriztessünk a szervizben

(x) Autós nyaralás előtt érdemes átfutni egy ellenőrző listát, hogy elkerüljük az út közbeni kellemetlenségeket és problémákat. A szakértők szerint egy fél óra alatt végig futható ellenőrzés segíthet abban, hogy még itthon derüljön fény az esetleges autóproblémákra, és ne kelljen ismeretlen helyen megbirkóznunk velük, ami kényelmetlen lehet és többletköltségekkel is járhat.

A futóművet szervízben ellenőriztessük

Az ellenőrzés során számos fontos elemet kell figyelembe venni. Az első és legfontosabb a fékrendszer és a futómű állapota. Hosszabb utak esetén főként, ha családi nyaralásra indulunk, különösen fontos meggyőződni arról, hogy a fékek és a futómű megfelelő állapotban vannak. Mivel az autó a nyaralás alatt általában nagyobb súlyt kap, a fékrendszernek is nagyobb terhelést kell elviselnie. Ezért fontos ellenőrizni a fékbetétek és a féktárcsák állapotát. A kopott fékbetétekre jellemző, hogy fékezéskor csikorgó vagy fémes hangot adnak. Ha ilyen hangot hallunk, akkor a fékbetétek cserére szorulnak.

A kopott fékbetét balesetveszélyes

Egyes autómodellekben elektronikus visszajelző is van, ami jelezheti a kopott fékbetétet. Fontos ellenőrizni a féktárcsa vállát is, ami az idő során vájatot alakíthat ki a tárcsában. Ha hosszabb utazásra készülünk, érdemes időpontot foglalni egy szervizben, ahol átvizsgálják a fékrendszert és a futóművet. Egy rövid vizsgálat a fékpadon segít kideríteni, ha probléma van a fékhatással, és beállítják a futóművet is, ha szükséges.
A gumiszervizem oldalon több mint 70 megbízható szerviz közül választhatjuk ki a számunkra legmegfelelőbbet. Ne feledkezzünk meg a fékfolyadék cseréjéről sem. A régi, elhasznált fékfolyadék jelentősen csökkentheti a fékhatást, ezért fontos időben cserélni. Általában 2-3 évente ajánlott a fékfolyadék cseréje.

autogumi

Hűtővíz és hűtés

A következő fontos elem a hűtővíz és a hűtés. A hosszú utazás során fontos, hogy az autó hűtőrendszerében megfelelő mennyiségű és minőségű hűtőfolyadék legyen. Ellenőrizzük a hűtőfolyadék szintjét hideg motornál, és győződjünk meg róla, hogy a szint a kiegyenlítőtartály megfelelő jelzésénél van. Ha alacsony a szint, és a folyadék rendszeresen fogy, akkor lehet probléma a rendszer tömítetlenségével, és érdemes szervizt felkeresni. Ne felejtsük el, hogy a hűtőfolyadék idővel elhasználódik, ezért ajánlott időnként cserélni. A régi típusú hűtőfolyadékokat általában 2-3 évente, míg az újabb, szerves bázisú folyadékokat 5 évente ajánlott cserélni.

Olajcsere

Az olajcsere és az olajszint ellenőrzése is fontos a nyaralás előtt. Ha már közeleg az olajcsere időpontja, érdemes azt megelőlegezni, hogy friss olajjal indulhassunk útnak. Ellenőrizzük az olajszintet, és ha alacsony, töltsünk utána. Ha hosszabb utazást tervezünk, érdemes magunkkal vinni egy kisebb kiszerelésű motorolajat, hogy szükség esetén utántölthessük.

A klímát mindenképpen ellenőriztessük

A klímaberendezés állapotának ellenőrzése sem elhanyagolható. Ellenőrizzük a klímarendszer hatékonyságát klímahőmérővel, és ha nem megfelelő a hűtés, keressünk fel egy klímaszervizt.

A gépkocsi klíma tisztántartása rendkívül fontos a légkondicionáló rendszer hatékonyságának és a beltéri levegő minőségének fenntartása érdekében. A folyamat során eltávolítják a lerakódott szennyeződéseket, baktériumokat, penészgombákat és kellemetlen szagokat a klímarendszerből.

Miért fontos a klímatisztítás?

A klímarendszer hosszú távon felhalmozhatja a szennyeződéseket, például a port, polleneket, baktériumokat és penészgombákat. Ezek az anyagok nemcsak csökkentik a klíma hatékonyságát, hanem negatív hatással lehetnek a beltéri levegő minőségére és az egészségre is. A klímatisztítás rendszeres elvégzése segít fenntartani a klíma optimális működését és tiszta, friss levegőt biztosít a járműben.

Mikor kell elvégezni?

Klímatisztítást végezni évente javasolt, vagy 15 000-20 000 km megtétele után. A rendszeres karbantartás segít megelőzni a szennyeződések felhalmozódását és a klímarendszer idő előtti elhasználódását.

Hogyan történik a klímatisztítás?

A tisztítás során különleges tisztítószereket és eszközöket használnak a klímarendszer tisztítására. Általában a következő lépéseket tartalmazza:A pollen- és porfilterek cseréje.
Az elpárologtató egység és a klímarendszer belső részeinek alapos tisztítása.
A tisztítószerek használata a baktériumok és penészgombák eltávolítására.
Az előírt mennyiségű klímaolaj hozzáadása.

Milyen előnyei vannak a klímatisztításnak?

Tisztább és frissebb levegőt biztosít a jármű belsejében.
Csökkenti az allergén anyagok jelenlétét és segít megelőzni az allergiás reakciókat.
Megszünteti a kellemetlen szagokat a klímarendszerből.
Megelőzi a baktériumok és penészgombák elszaporodását.
Fokozza a klíma hatékonyságát és hűtési teljesítményét.

Hol végeztessük el?

A klímatisztítást autószervizek vagy klímaszervizek végzik. Fontos, hogy megbízható szakemberhez forduljunk, aki rendelkezik a megfelelő ismeretekkel és eszközökkel a tisztítás elvégzéséhez.

Van-e lehetőség otthoni tisztításra?

Bizonyos esetekben léteznek otthoni tisztító készletek, amelyek segítségével elvégezhetjük a tisztítást saját magunk. Ezek általában speciális tisztítószereket és instrukciókat tartalmaznak. Fontos azonban megjegyezni, hogy az otthoni tisztítás nem mindig tudja ugyanazt a hatékonyságot elérni, mint a szakember által végzett professzionális klímatisztítás. Fontos, hogy a tisztítását rendszeresen elvégezzük annak érdekében, hogy fenntartsuk a klíma hatékonyságát, tisztaságát és a beltéri levegő minőségét. Ez segít kellemes és egészséges utazási élményt biztosítani.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek