Világsztárok kedvenc autói érkeztek Magyarországra

2023. január 31.
Letenye Média

A Balaton-felvidék festői környezetében, Dörgicsén található Kaáli Autó-Motor Múzeum országos és nemzetközi hírnevét már eddig is legendás ritka autó gyűjteményének köszönhette. A most érkezett világhírű gépkocsik kiállításával egy olyan szintet léptek, melyek a legigényesebb autó rajongók képzeletét is felülmúlják.

facel vega II

Hazánkban most először lesz látható az 1963-ban gyártott igazi francia luxusmárka, Facel Vega II, a sztárok kedvence. Összesen 182 darabot gyártottak 6,3 literes V8 Chrysler motorral. Abban az időben leggyorsabb négyüléses luxuskupénak és sokak szerint a világon valaha gyártott legszebb autójának tartották. Tulajdonosaik között olyan jól ismert nevek szerepelnek, mint Frank Sinatra, Ringo Starr, Pablo Picasso, Cristian Dior, Tony Curtis és sokan mások.

Szintén most érkezett az 1960-ban gyártott kézi váltós Lancia Flaminia GT 2.5 Touring, melyhez hasonlót olyan sztárok vezettek, mint Marcello Mastroianni, Sofia Loren, Brigitte Bardot vagy Audrey Hepburn.

lancia flaminia gt 2.5

Angliában köztudott volt, hogy Erzsébet királynő sokszor személyesen vezette a Rover P5b Coupe automatic gépkocsiját nem hivatalos ügyeinek intézésére. A 3.5 literes motorral rendelkező autó JGY 280 rendszámot kapott. Egy ilyen típusú kocsit állítottak ki most Dörgicsén.

A gyűjtemény egyedi darabjának számít a német Bitter Coupe SC 3.0, amelyből mindössze 395 darabot gyártottak. Hasonlósága miatt az utakon sokszor Ferrarinak nézik.

bitter coupe sc 3.0

A világ legalacsonyabb négyszemélyes autója a 12 hengeres 1973-ban gyártott Lamborghini Espada Series 3, ami egy svájci gyűjtőtől érkezett eredeti gyári állapotában. Az utóbbi két kocsitípusnak is sok közismert tulajdonosa volt.

Ezek a most érkezett autók a kiállítás állandó darabjai lettek. Speciális LED megvilágításban tündökölnek és állaguk megőrzése érdekében 20 fokos hőmérsékleten és 50 százalékos páratartalmú légtérben.

A Kaáli Autó-Motor Múzeum kizárólag csak honlapon (http://kaali.hu) történő regisztrálás után csoportos tárlatvezetés mellett látogatható.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek

Főoldal | Adatvédelem Impresszum | Kapcsolat | RSS csatornák  | Archívum 2012-2023  Copyright © letenyemedia.hu Minden jog fenntartva.