1 post
Skip to main content

Amit a téli szélvédőmosó folyadékról tudni érdemes

2023. december 22.
Letenye Média

Amit a téli szélvédőmosó folyadékról tudni érdemes

(x) A biztonságos közúti közlekedés legfontosabb követelményei közé tartoznak a jó látási viszonyok. Az időjárás ezt nem mindig adja meg nekünk, így kénytelenek vagyunk a mi részünkről kihozni a legtöbbet.

Ahol a biztonság kezdődik

A patyolattiszta szélvédő alapvető szükséglet, mégis vannak, akik erre nem szentelnek elég figyelmet. Fel sem fogják, milyen veszélyeket rejteget a foltos, koszos vagy jeges szélvédő.

Az üvegfelület tisztítását természetesen a hagyományos módon is el kell időnként végeznünk, de ez menet közben nem lehetséges. Erre az esetre szolgál a FilterABC kínálatában elérhető szélvédőmosó folyadék.

Hazánkban a kontinentális éghajlat uralkodik, így meleg és hideg időjárásban is van részünk. Ennélfogva megkülönböztetünk nyári és téli szélvédőmosó folyadékot is. A téli keverék fagyálló adalékot is tartalmaz, amely értelemszerűen a fagypont alatti hőmérséklet beköszöntével nyeri el értelmét. Enélkül a folyadék a tartályban egyszerűen megfagyna, így az ablakmosó rendszer szivattyúja képtelen lenne eljuttatni a rendeltetési helyére. Ez mit jelentene? Komoly balesetveszélyt.

tel auto

Tanulságos mese

Képzeljük csak el, a szembejövő teherautó a sóval oldott sáros havat (magyarul latyakot) felszórja a szélvédőnkre. Szinte reflexszerű a mozdulat, húzzuk is le az ablaktörlő lapátok bajuszkapcsolóját. Mi lesz ennek a következménye?

Az egész egyenletesen szétkenődik az üvegen úgy, hogy most már tényleg semmit sem látunk. Ekkor jön a következő ösztönös mozdulat, most magunk felé húzzuk a kapcsolót. Itt kezdődik az igazi probléma, ugyanis a megfagyott tisztító folyadék nem fog eljutni a szélvédőre, így innentől “vakon” vezetünk. Hát ezért van szükségünk külön téli ablakmosó folyadékra.

Jó tanácsok a biztonságos téli közlekedéshez

Nézzük meg, mire érdemes odafigyelni, ha tényleg téliesre fordulnak a közlekedési viszonyok!

  • Az ablakmosó tartályba fagyállót tartalmazó folyadék kerüljön, amelynek dermedéspontja legalább -19 fok körül legyen. Ha biztosra akarunk menni a piacon elérhető akár -35 fokra beállított változat is.
  • A tartály színe nem véletlenül fehér, ezen ugyanis áttetszik a folyadék szintje. Így egyszerű vizuális szemlével meg tudjuk állapítani, hogy kell-e utántöltenünk. Inkább sűrűbben vizsgáljuk meg a kelleténél, nehogy útközben fogyjon ki. Az „Ó még félig van!” mondat nem jó ómen, találkozhatunk olyan körülményekkel, hogy egy hosszabb úton bizony kiürül a tartály.
  • Rendszeresen vizsgáljuk meg a fúvókákat is, ha eltömődnek, nem sokra fogunk menni a tele tartállyal. A legegyszerűbb módon úgy végezhetjük el, ha még otthon, indulás előtt működtetésbe hozzuk. Ha nem jön ki a szélvédőmosó folyadék és közben halljuk a rendszer motorjának búgó hangját, akkor eltömődésre kell gyanakodnunk.

A közlekedés egyik fajtája sem a gyerekjáték kategóriájába tartozik és ez különösképpen igaz a téli időszakra (jeges, havas, csúszós utak, sötétség stb.). Bármikor érhetnek minket váratlan események, ezért fontos, hogy mindenre fel legyünk készülve. 


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek