1 post
Skip to main content

Azonnali hatállyal megszüntették a Magyar Nemzeti Múzeum fideszes főigazgatójának munkaviszonyát

2023. november 06.
Letenye Média

Azonnali hatállyal megszüntették a Magyar Nemzeti Múzeum fideszes főigazgatójának munkaviszonyát

Csák János kulturális és innovációs miniszter - mint a munkáltatói jogkör gyakorlója - hétfőn átadta L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója munkaviszonyának megszüntető okiratát - közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a miniszter indoklásában kifejtette, hogy a főigazgató, mivel az intézménytől elvárható jogkövetést elmulasztotta, azt érdemben felhívásra sem teljesítette, olyan magatartást tanúsított, amely a munkaviszonya fenntartását ellehetetlenítette. A Kulturális és Innovációs Minisztérium elismeri L. Simon László korábbi érdemeit a kulturális területen végzett tevékenysége során - tették hozzá a közleményben.

L. Simon Laszlo politikus

(L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója beszél John Sadovy fényképei az 1956-os magyar forradalom napjaiból című kiállítás ünnepélyes megnyitóján a Magyar Nemzeti Múzeumban 2023. október 20-án. MTI/Bruzák Noémi)

L. Simon László a felmentésére reagálva az MTI-vel azt közölte: "A döntést tudomásul veszem, azonban elfogadni nem tudom azt. A World Press Photo kiállítás képeinek bemutatásával a múzeum szándékosan semmilyen jogszabályt nem sértett meg".

A menesztett főigazgató közleményében felidézi, hogy az innovációs és kulturális miniszter hétfő reggel azért mentette fel a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatói pozíciójából, mert - Csák János álláspontja szerint - szabotálta a gyermekvédelmi törvényt.

L. Simon László felidézte, hogy a minisztérium egy korábbi levelében elismerte, hogy a tárca álláspontja szerint szándékos jogsértésre utaló körülmény a Magyar Nemzeti Múzeum részéről nem merült fel.

"A minisztériumi közleményben foglaltakkal ellentétben a fenntartó utasítását késlekedés nélkül és maradéktalanul betartottuk, a 18 év alatti korlátozást bevezettük és erről a fenntartót azonnal értesítettük" - hangsúlyozta L. Simon László.

"Négygyermekes apaként, nagyszülőként határozottan visszautasítom, hogy gyermekeinket tőlem vagy az általam vezetett intézménytől kellene megvédeni" - zárta közleményét a MNM menesztett főigazgatója.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek