1 post
Skip to main content

Lövöldözés volt a magyar határnál, hárman meghaltak

2023. október 27.
Letenye Média

Lövöldözés volt a magyar határnál, hárman meghaltak

Riadalmat okozott a szerbiai Horgos lakóinak körében a pénteken hajnalban migránsbandák között kitört, legalább három halálos áldozatot követelő lövöldözés. A szerb hatóságok kiemelt erőkkel igyekeznek megtisztítani a közvetlenül a magyar határ közelében lévő környéket az illegális bevándorlóktól - hangzott el az M1 aktuális csatorna délutáni híradójában.

Rendőrök, kommandósok zárták le a Horgost a magyar határral összekötő utat, a szakaszon senkit nem engednek át, miközben a helyi hatóságok igyekeznek elfogni azokat a migránsokat, akiknek közük lehet a péntek hajnali, legalább három halálos áldozatot és egy súlyos sérültet követelő lövöldözéshez. A szerb rendőrséghez ezekben az órákban csatlakoznak a csendőrség munkatársai, és együtt igyekeznek megtisztítani az újabb fegyveres konfliktus, a Szelevényi erdő környékét - hangzott el az M1-en.

rendorseg migracio deli hatar

(Fotó: archív: police.hu)

A tudósítás szerint a helyiek arról számoltak be, hogy a lövöldözés órákig tartott, és a település közvetlen közelében is ropogtak a fegyverek. A híradónak nyilatkozók azt mondták, nagyon félnek, a gyermekeiket sokan ki sem merik engedni az utcákra, és a felnőttek is meggondolják, kimozduljanak-e a lakásaikból.

A szerb hatóságok már délelőtt elfogtak néhány tucat migránst, akiket elszállítottak, az M1 híradója szerint az erdőből még jelenleg is sorban jönnek ki a mentőautók, és hajtanak a kórházakhoz. Sors Róbert, a település vezetője személyesen kért tájékoztatást a hatóságoktól. Az M1-nek nyilatkozva azt mondta, ígéretet kapott arra, hogy az illetékesek megtisztítják a környéket a migránsoktól.

A híradó emlékeztetett, hogy a környék települései közelében a nyár óta több, halálos áldozatot is követelő fegyveres leszámolás is volt a migránsbandák között.

Az M1 helyi tudósítója a délutáni híradónak arról számolt be, hogy egyre erősebb a rendőri készültség a környéken, az akció várhatóan napokig is eltarthat. A hatóságok kora délután szállították el a hajnali lövöldözésben elhunyt migránsokat. A műsorban emlékeztettek, hogy az illegális bevándorlók a magyar rendőröket is megtámadják, rendszeresen megrongálják a járműveiket, és volt már olyan eset is, hogy magyar határvadász sérült meg a támadásokban.

Tóth Klaudia, a Migrációkutató Intézet kutatója az adásban hangsúlyozta, hogy a közel-keleti, észak-afrikai migráns-, illetve embercsempészbandák közötti konfliktusok súlyosbodni fognak a jövőben. A nyomás nagy a schengeni övezet külső határain, az idén már 280 ezer illegális határátlépést akadályoztak meg a tagállamok hatóságai.

A kutató szerint a jövő évi európai parlamenti választások kiemelt kérdése, tétje lesz a kontinenst sújtó migráció. Magyarország az utóbbi években már több száz milliárd forintot költött el a schengeni határ védelmére, amihez Brüsszel nem járult hozzá - hangzott el a műsorban. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek