1 post
Skip to main content

2 év alatt 1 milliárd 750 millió forint támogatás kifizetéséről döntött a Mészáros Csoport alapítványa

2023. október 03.
Letenye Média

2 év alatt 1 milliárd 750 millió forint támogatás kifizetéséről döntött a Mészáros Csoport alapítványa

A Pro Filii Alapítvány kuratóriuma a harmadik negyedévben 58 civilszervezet és magánszemély pályázatát bírálta el pozitívan, ennyien osztozhatnak a 250 millió forint keretösszegű pénzügyi támogatásban; ezzel 1 milliárd 750 millió forintra nőtt az alapítvány nem egészen kétéves működése alatt megítélt támogatások összege - közölte a Mészáros Csoport kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az alapítvány kuratóriuma az idei évben harmadszor döntött a támogatásokról. A 625 beérkezett pályázatból - a cégcsoport vezetőiből álló bírálóbizottság javaslatainak figyelembevételével - végül minden eddiginél több, 58 magánszemély és civilszervezet támogatásáról döntöttek.

Meszaros Lorinc Varkonyi Andrea 2023

(Mészáros Lőrinc, a Mészáros-csoport tulajdonosa és felesége, dr. Várkonyi Andrea, az Alapítvány az Innovatív Oktatásért kuratóriumi elnöke a Mészáros-csoport támogatásával 2020-ban létrejött High-Tech Suli program keretében szervezett szakmai konferencián Budapesten 2023. szeptember 28-án. A tantermen kívüli világgal és a munka világával is összeköti az oktatást a High-Tech Suli program. MTI/Balogh Zoltán)

Az összesen csaknem 850 millió forintot igénylő 214 magánszemély pályázó közül 17 kap mintegy 55 millió forintos támogatást, döntő többségében sérült gyermekeket nevelő családokat segít így az alapítvány. A 2,4 milliárd forintra pályázó 411 civilszervezet közül pedig 41-nek ítélt támogatást csaknem 195 millió forint értékben a kuratórium.

A Pro Filii Alapítvány céljával összhangban előnyben részesültek azok a kérelmek, amelyek célcsoportja egészségügyi, szociális vagy más okból hátrányos helyzetű gyermekek, a támogatás segítségével pedig szélesebb körű segítségnyújtás valósítható meg - írták.

Az alapítvány támogatja számos ritka betegséggel élő és halmozottan sérült gyermek gyógyítását, fejlesztését, valamint életkörülményeinek javítását; így a többi között a Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítványt, amely súlyos, halmozottan fogyatékos személyek szállítására alkalmas gépkocsit vásárolhat így meg, illetve a Magyar Vöröskereszt Somogy vármegyei szervezetét, amely a támogatásnak köszönhetően a nagyatádi családok átmeneti otthonában élő, halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára valósíthat meg foglalkozásokat fejlesztőpedagógusok segítségével.

A kuratórium döntésének eredményeként az alapítvány hozzájárul a balatonfűzfői Báró Wesselényi Miklós Alapítványi Iskola épületének fűtéskorszerűsítéséhez is. A szociális és egészségügyi támogatásokon túl az alapítvány kulturális, tudományos és sport tárgyú pályázatok támogatásáról is döntött, amelynek köszönhetően a Budapesti Természetbarát Sportszövetség az idei tanévben diáktúrákat szervezhet, de támogatásban részesül a Fülöpjakab Általános Iskola Alapítványa is, amelynek köszönhetően angol szaktanterem jöhet létre a zsáktelepülés hátrányos helyzetű diákjai számára - sorolták.

A közlemény idézi Tóth Krisztinát, a Mészáros Csoport CSR-igazgatóját, az alapítvány főtitkárát, aki az idei harmadik negyedéves pályázati elbírálások kapcsán kiemelte: "akik figyelemmel kísérik a Pro Filii Alapítvány közösségi oldalait, maguk is láthatják, hogy a lehető legjobb helyekre kerülnek ezek a támogatások, hiszen transzparensen beszámolunk mi is azokról a segítő programokról, gyógykezelésekről, sérült gyerekek speciális képzéseiről vagy éppen sporteseményekről, amelyeket az alapítvány támogatásának köszönhetően tudtak megvalósítani a pályázó civilszervezetek és magánszemélyek. Kiemelt célunk, hogy olyanokat támogassanak, akik ezt a segítséget - kiegészítve a bennük rejlő szakértelemmel és hozzáértéssel - tovább tudják adni az arra rászorulóknak" - húzta alá Tóth Krisztina.

A 2023. évi második negyedévben beérkezett pályázati anyagokról szóló kuratóriumi döntés eredménye a www.profilii.hu internetes oldalon olvasható. A Pro Filii Alapítvány idei utolsó pályázati ciklusa október 1-jén nyílt meg és egészen november 30-ig lehet benyújtani a pályázatokat az újabb 250 millió forintos támogatási keretre - tudatták a közleményben. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek