1 post
Skip to main content

Százötvenezer forintra emelik a Mészáros Alapítvány havi ösztöndíját

2023. augusztus 28.
Letenye Média

Százötvenezer forintra emelik a Mészáros Alapítvány havi ösztöndíját

A következő tanévtől 150 ezer forintra emelik a Mészáros Alapítvány ösztöndíjának havi összegét - közölte a Mészáros Csoport hétfőn az MTI-vel.

Azt írták, mintegy 140 ösztöndíjas hallgató részvételével sikeresen lezajlott az alapítvány hetedik alkalommal megrendezett konferenciája Balatonalmádiban, ahol a legkiemelkedőbb diákelőadók külön díjazásban részesültek. Sisa András, a kuratórium tagja az eseményen bejelentette, hogy a következő tanévtől még magasabbra emelik a pályázható ösztöndíjak havi összegét.

meszaros lorinc

(Mészáros Lőrinc. Fotó: archív)

"A Mészáros Lőrinc által megálmodott Mészáros Alapítvány fennállása óta csaknem 1200, a Vál-völgyében - Felcsút, Alcsútdoboz, Tabajd, Vál, Vértesacsa vagy Kajászó községekben - élő, felsőoktatásban tanuló hallgató nyert ösztöndíjat több mint 700 millió forint nagyságrendben" - ismertették.

A pályázható támogatás alapösszege a következő tanévtől az eddigi havi 75 ezerről 100 ezer forintra, a legjobban teljesítő hallgatók ösztöndíja pedig 100 ezerről 150 ezer forintra növekszik.

Hozzátették, az ösztöndíj elnyerésének egyik feltétele - a tanulmányi teljesítményen túl -, hogy a diákoknak részt kell venniük évente egyszer az alapítvány konferenciáján, ahol az őket érdeklő legizgalmasabb és legaktuálisabb témákat jeles szakértőkkel járják körül előadások, illetve kerekasztal-beszélgetések formájában.

Emellett minden ösztöndíjasnak prezentációt kell beküldenie tanulmányi területének egy általa választott témájáról, kutatásáról. A Mészáros Alapítvány legfontosabb célja ugyanis az anyagi hozzájárulás mellett az, hogy érdemi tudás megszerzésére ösztönözze a hallgatókat a felsőfokú tanulmányaik során - emelték ki.

A komplex programsorozat részeként a pályamunkák benyújtói közül idén kilenc diákot választott ki a kuratórium, ők a konferencián is prezentálhattak egyetemi társaik előtt. Az előadások során a legkimagaslóbb teljesítményt nyújtó négy hallgatót díjazták is.

A kuratóriumi tagok döntése alapján a legjobbnak bizonyult az előadók közül Fülöp Bianka, aki "Minőség és fenntarthatóság: az ökológiai gazdálkodás lehetőségei napjainkban" témában adott elő; Képíró Ádám "A holnap energiája a ma kérdése - Merre tart hazánkban az épületenergetika?" című prezentációjával érdemelt ki elismerést; Tóth Máté orvostanhallgató "PEMF - Alternatív gyógyászat" témakörben tartott előadást. Pálinkás Máté "Meglepő gyártási innovációk" címmel megtartott bemutatója különdíjat kapott.

"A kétnapos szimpózium kimagasló sikernek örvendett a résztvevő diákok körében, amely az ismeretek bővítésén túl kiváló alkalom volt a felhőtlen szórakozásra, a gondolatébresztő beszélgetésekre és új ismeretségek kialakítására is" - zárul a közlemény.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek