1 post
Skip to main content

Árvíz: kritikus a helyzet a Dráván

2023. augusztus 10.
Letenye Média

Árvíz: kritikus a helyzet a Dráván

A Dráván levonuló árhullám Szentborbásnál csütörtök hajnalban 590 centiméteres vízállással tetőzött. Drávaszabolcsnál a következő 24 órában is fokozott készültség mellett várják a vízügyi szakemberek a tetőzést, amely akár új rekordot is hozhat - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtök kora délután az MTI-vel.

Azt írták, a Rábán az árhullám levonulása továbbra is zavartalan, a folyó jelenleg Árpás térségében tetőzik. A vízügyi szakemberek folyamatosan figyelő- és járőrszolgálatot látnak el, de eddig különösebb probléma nem jelentkezett. Győrben a vízállás várhatóan csütörtök délután eléri a rakpart szintjét, a tetőző vízszint 450-470 centiméter között alakulhat. A város térségében is megemelkedő vízhozam nagyobb tömegű uszadékot szállíthat.

drava arviz dravaszabolcs 2023

(Az áradó Dráva Drávaszabolcsnál, balról a Dráva-híd, jobbról a hajóállomás 2023. augusztus 10-én. MTI/Katona Tibor)

Közölték azt is, szerdán a Mura vízgyűjtőjén 5,9 milliméter, a Dráva felső területén 3,9 milliméter eső esett, amely érdemben nincs hatással a magyar szakasz árvízi helyzetére. A következő hat napban jelentős esőre nem lehet számítani a vízgyűjtőkön. A Mura Letenyén a hétfői tetőzést követően kezdetben rendkívül lassan apadt, majd szerdán a déli óráktól intenzívebbé vált ennek üteme.

A Dráva szerda este Barcsnál tetőzött, ez csütörtök hajnalra elérte Szentborbás térségét. A Szentborbás alatti szakaszon harmadfokot meghaladó, a valaha mért legmagasabb vízálláshoz közeli árhullám alakulhat ki Drávaszabolcs térségében. Ezen a védekezési szakaszon is felkészülten, 24 órában figyelik és várják a vízügyesek az érkező víztömeget, hiszen 1972 óta most először közelíti meg az akkor mért legmagasabb (596 centiméter) vízszintet.

A drávai árhullám levonulása, a tetőzési időpontok és magasságok jelentős mértékben függnek a dubravai vízerőműből történő eresztés mértékétől és ütemétől. A tetőzés Drávaszabolcsnál pénteken várható.

Az árvízvédelmi készültségekkel érintett védelmi szakaszokon továbbra is a fokozatoknak megfelelő éjjel-nappali figyelő- és járőrszolgálatot látnak el a vízügyi igazgatóságok. A Rába, a Mura, a Dráva mentén több olyan település található, ahol az önkormányzat védekezik, mert nincs állami védvonal. Ha szükséges, az önálló védekezésű településeknek is azonnal segítséget nyújtanak a vízügyi szakemberek - írták.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek