1 post
Skip to main content

Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei

2023. július 30.
Letenye Média

Elsőbálozók lettek a balatonfüredi Anna-bál szépei

Dévényi Alízt választották a 198. Anna-bál szépének szombat éjjel. Az első udvarhölgy Szilassy Laura, a második udvarhölgy pedig Csenke Anna lett.

balatonfured anna bal 2023

(A 198. Anna-bál szépe, a 19 éves budapesti Dévényi Alíz (k), első udvarhölgye, a 18 éves balatonfüredi Szilassy Laura (j) és második udvarhölgye, a 17 éves békéscsabai Csenke Anna Viktória (b) a bál eredményhirdetése után a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2023. július 30-án. MTI/Katona Tibor

A bál szépe, a 19 éves budapesti Dévényi Alíz most érettségizett. Elmondta, hogy szereti a báli hangulatot, később fényképezéssel szeretne foglalkozni. A bál első udvarhölgye, a 18 éves Szilassy Laura balatonfüredi, négy éve egy budapesti középiskolában tanul, mellette versenytáncol. A második udvarhölgy, a 17 éves békéscsabai Csenke Anna Londonban jár középiskolába és orvosnak készül, versenyszerűen teniszezik.

balatonfured anna bal 2023 2

(Vendégek gyülekeznek a 198. Anna-bál megnyitója előtt a balatonfüredi Anna Grand Hotel parkjában 2023. július 29-én. MTI/Katona Tibor)

balatonfured anna bal 2023 3

(Bálozók gyülekeznek a 198. Anna-bál bevonulása előtt a balatonfüredi Vaszary Villa kertjében 2023. július 29-én. MTI/Katona Tibor)

Az Anna-bál szépe az aranyalma mellett egy modernizált Viktória-mintás herendi vázát kapott, az udvarhölgyek Rothschild- és Apponyi-mintás vázát vihettek haza.

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.

Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Lengyel Ernő vállalkozó vehette át, aki csaknem húsz éven át volt a báloknak helyet adó Anna Grand Hotel tulajdonosa. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek