1 post
Skip to main content

Németh Szilárd: Magyarország megvédi a rezsicsökkentést

2023. július 13.
Letenye Média

Németh Szilárd: Magyarország megvédi a rezsicsökkentést

Brüsszel és a baloldal minden támadása ellenére a magyar kormány megvédi a rezsicsökkentést - jelentette ki a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Németh Szilárd úgy fogalmazott: "Brüsszel kitartottjai, a magyar baloldal és az őket támogató álhírgyártó hírportálok elkezdték magyarázni" azt az országspecifikus jelentést, amelyben Brüsszel azt várja el a magyar kormánytól, hogy év végére törölje el a rezsicsökkentést.

 nemeth szilard politikus 2023

(Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatót tart Budapesten 2023. július 13-án. Németh Szilárd kijelentette, hogy Brüsszel és a baloldal minden támadása ellenére a magyar kormány megvédi a rezsicsökkentést. MTI/Kovács Tamás)

Ez azt jelenti - folytatta a kormánypárti politikus -, hogy azt várják el Magyarországtól: a magyar háztartások "piaci körülmények" között jussanak energiához.

Kitért arra, az országjelentés 42 pontban foglalja össze a jelenlegi magyar helyzetet, és hét pontban ad javaslatot arra, hogy mit kell tennie Magyarországnak; az első pont "rögtön a magyar rezsicsökkentés eltörlése".

Németh Szilárd szerint a jövő évi költségvetés - a háború és az elhibázott szankciós politika ellenére - stabil, így Magyarországnak nem kell "felmondania" a rezsivédelem politikáját.

A büdzsét 2024-re úgy állították össze, hogy az egy védelmi költségvetés, aminek alapja a honvédelmi és a rezsivédelmi alap - jegyezte meg, rámutatva arra: ez garantálja az ország szuverenitásának biztonságát, másrészt azt, hogy az eddig elért eredményeket - a családtámogatásokat, a munkahelyek és a nyugdíjak védelmét, valamint a csökkentett rezsit - meg tudják tartani.

"Nem vagyunk hajlandók lemondani a rezsivédelem politikájáról, amit most Brüsszel szeretne megszüntetni" - nyomatékosította Németh Szilárd, hozzátéve, az Eurostat-adatok szerint az uniós tagállamok közül Magyarországon jutnak a legolcsóbban áramhoz és gázhoz a háztartások.

Kiemelte, hogy vásárlóerő-paritáson mérve is a harmadik legjobb pozícióban van Magyarország a háztartási energia árát tekintve. Míg 2002 és 2010 között, a Bajnai-Gyurcsány-kormányok idején a családok a bevételük 30 százalékát fizették ki rezsire, addig most ez az arány 2,5 százalék - ismertette.

Ezzel az értékkel csak Belgium és Luxemburg előzi meg Magyarországot, Csehországban 7,3 százalék, Lengyelországban 5,5 százalék a vásárlóerő-paritási arány - mondta Németh Szilárd. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek