1 post
Skip to main content

Negyvenöt ember halt meg idén lakástűzben, illetve szén-monoxid-mérgezésben

2023. július 06.
Letenye Média

Negyvenöt ember halt meg idén lakástűzben, illetve szén-monoxid-mérgezésben

Lakástűzben negyven, szén-monoxid-mérgezésben pedig öt ember halt meg idén - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Mukics Dániel tűzoltó alezredes tájékoztatása szerint az első félévben 3433 lakástűz keletkezett, 703-mal kevesebb, mint a tavalyi év első hat hónapjában, ami 17 százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán negyvenkétezer négyzetméternyi épített terület égett le.

zalaegerszeg tuz 2023

(A zalaegerszegi tűzeset. Fotó: Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A közlemény felidézi, hogy a legnagyobb tűz május 6-án Zalaegerszegen volt, ahol egy társasház földszinti lakása gyulladt ki. A nyolcszáz négyzetméteren pusztító lángok a ház tetőszerkezetére is átterjedtek. Az oltás három órán át tartott, 30 tűzoltó 11 tűzoltójárművel avatkozott be, 49 embert és két kutyát mentettek ki a társasházból.

A tavalyi év hasonló időszakának tűzesetei során az idei félévihez képest kilenccel több, 49 ember hunyt el, idén öt olyan tűzeset volt, amelyben két-két ember is életét vesztette - közölte a szóvivő.

Az év eddig eltelt időszakában naponta átlagosan 19 otthonban keletkezett tűz, ezek során 288 ember sérült meg - tízzel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban -, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 6737 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók összesen 2416 órát töltöttek a tüzek oltásával.

A leghosszabb beavatkozás 18 órán át tartott, amikor április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház égett Kápolnásnyéken, negyven tűzoltó kilenc járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek - idézte fel közleményében az OKF szóvivője.

Az első félévben 405 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, 1174 embernek kellett elhagynia az otthonát. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 149 lakástűz után indult vizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület - sorolta a szóvivő hozzátéve, hogy 79 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett a tűz.

A tüzek 17 százaléka konyhában, 16 százaléka kéményben, 9 százaléka hálószobában keletkezett.

A 3433 tűzzel érintett otthon közül csak 14-ben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni - hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Szén-monoxid miatt idén eddig 553-szor hívták a tűzoltókat, kicsivel kevesebbszer, mint egy évvel korábban. 118 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, öt emberen pedig már nem lehetett segíteni. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek