1 post
Skip to main content

MSZP: ne erőltessék az akkumulátorgyár-építést!

2023. július 03.
Letenye Média

MSZP: ne erőltessék az akkumulátorgyár-építést!

Az Országgyűlés és a kormány munkáját is érte bírálta a napirend előtti felszólalások során, a parlament hétfői ülésén. Szóba kerültek az akkumulátorgyárak is.

Kunhalmi Ágnes (MSZP) a főváros XVIII. kerületének képviselőjeként a közeli Soroksárra tervezett vegyianyagdepó ügyében szólalt fel, arról beszélve: a helyiek úgy látják, nincsenek garanciák a munkavédelmi és környezetvédelmi szabályok betartására, ha elkészül a telep. A megépítés mellett "nagyon erőszakosan" lép fel a kormányoldal - fűzte hozzá.

mszp kunhalmi agnes

(Kunhalmi Ágnes, az MSZP képviselője felszólal napirend előtt az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén 2023. július 3-án. MTI/Illyés Tibor)

A képviselő szerint "erőszakos iparosítás történik Magyarországon", és hiába mondja a kormány, hogy közel uniós szintű szabályozás vonatkozik ezekre a területekre, a beruházóknak "bagó" kifizetni az esetleges bírságokat, ezért is vonzó a keleti cégeknek a magyarországi akkumulátorgyártás.

Kunhalmi Ágnes arról beszélt: külön gond, hogy egyes cégek a munkaügyi, munkavédelmi szabályokat sem tartatják be, ezért is ismételte meg pártja azt a javaslatot, hogy a dolgozói képviseletet is emeljék be a stratégiai partnerré válásról szóló tárgyalásokba. Sürgette, hogy garantálják a munkajogi és munkavédelmi biztonságot és vonják meg a támogatást az előírások ellen vétő vállalkozásoktól.

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára reagálásában kiemelte: uniós illetékesek is hangsúlyozzák a versenyképes és fenntartható akkumulátorcella-gyártás fontosságát, az unió elkötelezett az egységes akkumulátor-szisztéma kialakítása mellett, ugyanakkor az ellenzék álláspontja "valamilyen furcsa helyzet által" változott ebben a témában.

Hozzátette: 2010-ben csaknem 12 százalékos volt, most viszont rekordalacsony a munkanélküliség, a baloldali kormányok alatt a fiatalok számára "teljesen kilátástalan volt a helyzet". Mindezzel az egymillió munkahely teremtésének "hihetetlen sikerét és eredményét" állítva szembe azt mondta: az ellenzék részéről hétről hétre hangulatkeltés zajlik a technológiai forradalomban való részvétel ellen.

Az államtitkár arra is kitért: a megvalósítás előtt és a tevékenység megkezdésekor, majd folytatása közben is folyamatosak az ellenőrzések az akkumulátorgyárakban. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek