1 post
Skip to main content

A balatoni vízeresztés azonnali leállítását kérik az önkormányzatok

2023. június 20.
Letenye Média

A balatoni vízeresztés azonnali leállítását kérik az önkormányzatok

A balatoni vízeresztés azonnali leállítását kérte levélben a belügyminisztertől az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség (BSZ) elnöksége és érintett települései nevében a szervezet elnöke, aki erről kedden tájékoztatta az MTI-t.

Lombár Gábor felidézte, a vízeresztés megkezdése után, csütörtökön a szövetség az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz (OVF) fordult, egyeztetést, illetve a nyári turisztikai szezon védelme érdekében a beavatkozás őszre halasztását kérve.

balaton vizleeresztes 2023

(A drónnal készített képen a Balaton-part Siófoknál 2023. június 14-én. A tó átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, így egyes déli parti települések védelme érdekében június 13-án megkezdődött a vízeresztés. MTI/Vasvári Tamás)

A kezdeti óvatos vízeresztés azonban intenzívvé vált a hétvégétől, és elkezdett csökkenni a tó vízszintje, ezért fordult most levélben a belügyminiszterhez - tette hozzá.

Emlékeztetett arra, hogy az OVF a mélyen fekvő tóparti települések vízkiöntésektől való megvédésére hivatkozva kezdte meg a víz eresztését. A szövetség elnökének álláspontja szerint azonban ez nem valós indok, hiszen ezek a települések is abban érdekeltek, hogy megfelelő, nagy mennyiségű vízkészlettel záruljon a balatoni fürdőszezon.

Közölte, tudomása szerint a Balaton üzemeltetési szabályzata - amelynek módosításáról nincs tudomásuk az önkormányzatoknak - úgy rendelkezik, hogy a tó 120 centiméteres szabályozási szintje feletti vízállás esetén lehet zsilipet nyitni, és vizet ereszteni. Márpedig keddre már 118 centiméterre csökkent a Balaton átlagos vízállása - hangsúlyozta.

sio csatorna 2023

(A felnyitott hajózsilip a Sió-csatornánál Siófoknál 2023. június 14-én. A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, így egyes déli parti települések védelme érdekében 2023. június 12-én megkezdődött a vízeresztés. MTI/Vasvári Tamás)

A belügyminiszternek elküldött levélben Lombár Gábor kitért arra, hogy a Sió-csatorna hajózhatóvá tétele és a tervezett hajófelhozatalok 15-17 centiméteres vízszintcsökkenést is okozhatnak a Balatonban, ami alacsony vízszintet eredményezhet egy csapadékszegény nyár esetén.

Ilyen mértékű vízeresztés "hazardírozás a balatoni szezonnal, a tóval, és veszélyt jelent az idei üdülési idényre" - fogalmazott, a vízeresztés leállítása mellett azt is kérve, hogy a Sió-zsilipet ne nyissák meg, amíg az érintett önkormányzatokkal nem egyeztetnek erről.

Több hajó - köztük a Balatoni Hajózási Zrt. 5,7 milliárd forintból elkészült két új kompja és két új katamaránja - várakozik régóta kellő vízeresztésre, hogy megnyíljon a hajóút a Balaton és a Duna között, és eljussanak a tóra a Sión keresztül. Az alacsony vízállás korábban két éven át nem tette lehetővé a zsilipnyitást - közölte kedden az állami hírszolgálat.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek