1 post
Skip to main content

Úton a petkalózok: elstartolt a IV. Tisza-tavi PET Kupa

2023. június 18.
Letenye Média

Úton a petkalózok: elstartolt a IV. Tisza-tavi PET Kupa

Tizenkét, pillepalackokon lebegő hajóval és kenus különítménnyel startoltak el a csapatok vasárnap a IV. Tisza-tavi PET Kupán Tiszafüredről. Mintegy kétszáz petkalóz saját készítésű tutajjal Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig gyűjti a hulladékot a tóról és az ártéri erdőkből három napon át.

A megnyitó során Lovas Attila, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi igazgatóság (Kötivizig) igazgatója példaértékűnek nevezte a civil és állami terület együttműködését a természet védelme érdekében, amelynek köszönhetően "óriási eredményeket" sikerült elérni. Az illegális hulladéklerakás azonban sajnos nem szűnt meg - tette hozzá.

tisza pet kupa 2023

(A  IV. Tisza-tavi Pet Kupa résztvevői az indulás után Tiszafürednél, a Morotva Kerékpáros Pihenő közelében 2023. június 18-án. Tizenkét, pillepalackokon lebegő hajóval és kenus különítménnyel startoltak el a csapatok Tiszafüredről. Mintegy kétszáz petkalóz saját készítésű tutajjal Tiszafüredtől Tiszanána-Dinnyéshátig gyűjti a hulladékot a tóról és az ártéri erdőkből három napon át. Fotók: MTI/Mészáros János)

Tamás Zsolt, a Tiszai PET Kupa versenyigazgatója elmondta: a hagyományos felső-tiszai versenyek után, öt évvel ezelőtt elsőként a Tisza-tóra terjesztették ki környezetvédelmi munkájukat, négy évvel ezelőtt megkezdték a Bodrog takarítását, idén májusban pedig első alkalommal látogattak a Marosra.

Hozzátette: a háborús helyzet ellenére komoly erőfeszítéseket tesznek a határon túl, a Tisza-forrásvidékének megtisztítására is. A Tisza-tó partján legutóbb a Környezetvédelmi Világnap alkalmából szerveztek interaktív, szemléletformáló Műanyag Műhely (MüMü) foglalkozásokat öt iskolából csaknem kétszáz gyermek részvételével.

Az idei nyár PET Kupa versenyprogramjai során háromszor is mennek a Tisza-tó vidékére: a hétvégi, hagyományos verseny után két héten belül, július első hetében rendezik meg az Ifjúsági PET Kupát, majd július végén onnan indul a szezon főfutama - mutatott rá Tamás Zsolt.

tisza to pet kupa 2023 2

Molnár Attila Dávid, a Tiszai PET Kupa társalapítója méltatta a petkalózok munkáját, kiemelte a szelektív hulladékgyűjtés mellett az önkéntesek szerepét a környezet megóvásában.

A szervezők korábbi tájékoztatása szerint több mint tíz éve szervez folyami pethajós hulladékgyűjtő versenyeket a Tiszán és mellékfolyóin a PET Kupa. Ez idő alatt összesen 182 hulladékhajó épült, és 317 tonna hulladékot szedtek össze a környezetvédelmi aktivisták, gyakorlatilag több mint kétszer annyit, mint az óceáni szemétszedéseiről közismert Ocean CleanUp. A versenyeken összegyűjtött hulladék 60 százalékát újrahasznosították.

A hulladékhelyzet felderítése során a PET kupa szakemberei és önkéntesei a Tisza és mellékfolyói mentén összesen 5759 szennyezett helyszínt vittek térképre, amelyek közül 828 területet sikerült megtisztítani.

A rendezvény az Energiaügyi Minisztérium főtámogatásával valósul meg. A versenyt záró eredményhirdetés és díjátadó a Tiszanána-Dinnyéshát partszakaszon levő kikötőben lesz június 20-án, kedden. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek