1 post
Skip to main content

Temetkezési egyesületek: ne vigyék haza a halottak hamvait!

2023. június 14.
Letenye Média

Temetkezési egyesületek: ne vigyék haza a halottak hamvait!

A hamvakat tartalmazó urnák helye a temetőben van - közölték temetkezési egyesületek szerdán az MTI-vel, rámutatva arra: megakasztja a gyászfeldolgozást, továbbá kegyeletsértéshez, illetve mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet, ha valaki a temető helyett otthon tárolja a hozzátartozója hamvait tartalmazó urnát.

Az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület, valamint a Magyar Temetkezési Szolgáltatók Országos Szakegyesülete azzal kapcsolatban adott ki közös nyilatkozatot, hogy egy németországi csomagmegőrzőben találták meg egy magyar férfi hamvait.

urnas temetes

(A fotó forrása ITT)

Azt írták, a szakma egyre gyakrabban találkozik olyan esetekkel, amikor közparkokban, hulladéktárolókban találnak urnákat, illetve a hamvak természetes vízbe történő engedése után természetvédelmi területen illegális síremléket állítanak fel.

Kiemelték, hogy az urna hazavitele mások kegyeleti jogának megsértéséhez vezethet: ebben az esetben ugyanis nincs szertartás és sírhely sem, ahol a rokonok, barátok, ismerősök, munkatársak leróhatnák kegyeletüket vagy tisztelettel adózhatnának az elhunyt emléke előtt.

A magyar szabályozás ezért az urna kiadását nyilatkozathoz köti, ebben a hozzátartozó kötelezi magát arra, hogy az urnát kegyeleti igényeknek megfelelő körülmények között tárolja, és az elhunyt hozzátartozói, valamint a végrendeletben juttatásban részesítettek részére biztosítja a kegyeleti jog gyakorlásának lehetőségét - ismertették.

Az tehát, aki egy elhagyott urnáról korábban nyilatkozatot tett, kegyeletsértést követ el, és ezért jogi úton támadható - olvasható a közleményben, amely szerint Magyarországon történt hamvasztás esetén az urnák az azokon lévő nyilvántartási szám alapján beazonosíthatóak.

Mindemellett pszichológusi vélemények szerint az urnák hazavitele akadályozza a gyászfeldolgozást, ennek pedig idővel komoly mentális és pszichés következményei lehetnek - fűzték hozzá.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek