1 post
Skip to main content

A háború miatt fel kell gyorsítani a haderő fejlesztését

2023. május 26.
Letenye Média

A háború miatt fel kell gyorsítani a haderő fejlesztését

Fel kell gyorsítani a haderő fejlesztését, mert az ukrajnai háború "alapvetően megváltoztatott mindent" - jelentette ki a honvédelmi miniszter pénteken Csongrádon.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Diana Fegyvertechnikai Technikum és Kollégium új oktatási központjának átadásán azt mondta, az a feladat, hogy képessé tegyék a magyar hadsereget és közvetve a társadalmat is Magyarország védelmére és a magyar emberek biztonságának garantálására.

magyar honvedseg kulonleges muveleti erok

Saját erőből és a nemzetközi védelmi rendszerhez kapcsolódva, hiszen a kettő egymás nélkül nem megy - fűzte hozzá.

A haderőfejlesztés lépései közül a politikus elsőként a magyar haderő átfegyverzését emelte ki. Az alapoktól induló fejlesztések érintenek minden haderőnemet és minden eszközt - mondta a miniszter, és a Lynx páncélozott gyalogsági harcjárművek mellett a Gestamen fegyvercsaládot említette, mely pisztolyváltozatának csapatpróbái már elkezdődtek.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, a hadiparnak komoly hagyományai vannak Magyarországon, ám azt részben a korszellem, részben a kormányok "hanyagsága" miatt gyakorlatilag a semmiből kell újjáépíteni.

A magyar hadipar komoly mértékben hozzájárul a haderő átfegyverzéséhez, harcképességének növeléséhez - közölte a miniszter.

magyar honvedseg helikopter

A politikus a legfontosabbnak azonban a haderő "emberi oldalának" átalakítását nevezte.

Ehhez egyaránt szükségesek szervezeti változások, a harci morál fejlesztésére, hogy tekintélye és tisztelete legyen a magyar katonának. Ennek érdekében korábban nem alkalmazott gyakorlatokat hajtanak végre, a kiképzésben új elemek jelennek meg - mondta.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf felhívta a figyelmet a közelmúltban megalakult Területvédelmi Erők Parancsnokságára, amely az egész országot lefedő, helyi tartalékosokra épülő szervezeti egység. A miniszter szólt a Honvéd kadét programról is, amelyhez idén 125 középfokú intézményben 7109 fiatal csatlakozott. MTI

(Fotók: archív. A Magyar Honvédség Bakony Harckiképző Központ Újdörögd "romváros" területén végzett különleges műveleti hadgyakorlata 2022 szeptemberében. MTI/Vasvári Tamás)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek