1 post
Skip to main content

Több tíz ezer orthodox zsidó érkezett Magyarországra, hogy megemlékezzen a bodrogkeresztúri csodarabbira

2023. április 25.
Letenye Média

Több tíz ezer orthodox zsidó érkezett Magyarországra, hogy megemlékezzen a bodrogkeresztúri csodarabbira

Ahogy az elmúlt évtizedben minden évben, idén is néhány nap alatt mintegy 30 000 – 40 000 ortodox zsidó érkezett hazánkba, hogy megemlékezzen a világhírű magyar származású rabbiról. A héber naptár szerint a Reb Steiner Saje Ijár hó 3-án hunyt el, ami idén április 24-ére esik. A rendezvényt a rabbi unokájának Egyesül Államokban élő családja és annak alapítványa szervezi.
 
Idén is több tízezer vallásos zsidó zarándokol el BodrogkeresztúrraBodrogkeresztúrra az egykori csodarabbi sírjához. Az évről-évre egyre több vallásos zarándoklót vonzó esemény lehetőséget biztosít a számukra, hogy a hitük szerint a sírnál elmondott imáikkal és az ott elhelyezett un. „kérő cédulákra” írt, elsősorban családjuk, valamint közösségük jólétére vonatkozó üzeneteik meghallgatásra találjanak.

bodrogkeresztur csodarabbi
 
Reb Steiner Saje (1851–1925) rabbi halálozási évfordulójára leginkább Amerikából, Izraelből, Angliából, Belgiumból, Dél-Afrikából és Ausztráliából érkeznak a hazai településre. Reb Sájele csodarabbi nem csak a gyógyításairól, tanításairól és adakozásairól volt híres, de a zsidó spirituális tanításai is kiemelkedően fontos szerepet töltenek be a hívei életében.
 
A csodarabbi egykori lakhelyén kialakított Reb Steiner Saje Emlékház népszerű zarándokhely, csakúgy, mint a Dereszla-domb oldalában a 18. században alapított zsidótemetőben található sírja, ami fölé óhelt (sátorszerű sírt) is építettek tisztelői. 

bodrogkeresztur csodarabbi 2
 
A több napig tartó, település életét gazdaságilag is jelentősen meghatározó esemény szervezője és házigazdája a csodarabbi leszármazottja, Rubin Shaye és családja által alapított Keren Menachen Alapítvány, amelyik lassan a negyedik generáció részvételével, közel két évtizedes munkával igyekszik megismertetni a világgal a bodrogkeresztúri rabbi tanításait és a sírhoz való látogatás hagyományát.
 
Büszkék vagyunk arra, hogy idén minden eddiginél többen jöttek Magyarországra, hogy megemlékezzenek nagyapám emlékéről és nagy hatású tanításairól.” – nyilatkozta Menachem Mendel Rubin főszervező, aki hozzátette, hogy „egyúttal köszönetet is szeretnénk mondani a magyar kormánynak, az illetékes hivataloknak és szervezeteknek, valamint Rozgonyi István polgármesternek a segítségért, azért, hogy idén is a hagyományaink szellemében és biztonságban emlékezhetünk meg a számunkra fontos rabbi halálozási évfordulójáról”.

bodrogkeresztur csodarabbi 3

A holocaust idején több mint 700 keresztúri zsidót hurcoltak el, emléktáblájuk a Hősök parkjában található. Egykor három zsinagóga is működött a településen, ma már csak a legnagyobb áll, a Bodrogra néző épületben a Gólyavédelmi Központ működik.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek