1 post
Skip to main content

Orbán Viktor: soha ilyen közel nem voltunk még a világháborúhoz

2023. március 10.
Letenye Média

Orbán Viktor: soha ilyen közel nem voltunk még a világháborúhoz

Soha ilyen közel nem volt még a világ ahhoz, hogy egy lokális háborúból világháború legyen - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, fontosnak nevezve, hogy Magyarország egyszerre legyen katonailag erős és békepárti.

A kormányfő kijelentette: a nyugati világ vezetői háborús lázban égnek, annak megnyerésére buzdító, még több áldozatról szóló beszédeket tartanak, és egyre veszélyesebb fegyvereket küldenek Ukrajnába. Rámutatott arra is: a nemzetközi közvélemény egyhangú békepártiság helyett ketté vált, a türkök, az arabok, a kínaiak vagy az afrikaiak ugyanis tűzszünetet és béketárgyalásokat szorgalmaznak.

orban viktor 2023 magyar rádio

(A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2023. március 10-én. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Hangsúlyozta: Európában a Vatikán mellett lényegében Magyarország az egyetlen, amely békepárti. Ugyanakkor - folytatta - nem szabad elhinni, hogy az országok kizárólag elvi és hitbéli elkötelezettségből háborúpártiak. Van itt jócskán üzleti spekuláció, katonapolitikai megfontolások, gazdasági érdekek és a háború utáni helyzetből nyerhető előnyökre való spekulálás - jegyezte meg.

A kormányfő fontosnak nevezte, hogy Magyarország egyszerre legyen katonailag erős és békepárti. Általában azok az országok tudják magukat megvédeni, ahol az ország polgárai szeretik a hazájukat, nem az az első gondolatuk, hogy hogyan meneküljenek el, hanem hogy hogyan lehet megvédeni a bajtól a hazájukat - fogalmazott.

Kiemelte: ki kell alakítani a képességet, hogy mindenki tudja, mit kell tennie, ha baj van, és kellenek azok az emberek, akik szükség esetén fegyveres erővel is megvédik a hazát. Fontos ezért, hogy a honvédség ütőképes legyen, ezért növelni kell a létszámot, a katonák hazájuk és hivatásuk iránti elkötelezettségét, képzettségük szintjét, a megbecsülésüket és modern fegyverekkel kell ellátni őket - mondta.

Miközben mi a béke oldalán vagyunk, aközben azért Magyarországnak nem szabad védtelennek lennie - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Magyarország béke melletti érve nem a gyengeségből fakad. "Mi nem kegyelmet kérünk, nem azért akarunk békét, mert nincs erőnk megvédeni magunkat, hanem azért, mert a béke jó, a háború meg rossz" - jelentette ki.

A miniszterelnök úgy értékelt: jelenleg Európa hatalmi viszonyainak átszerkesztése zajlik, és a háború ennek az eszköze. Kiemelte: a háború utáni állapotokra készülni kell, de felelős országvezetőtől nem volna helyes, ha a nyilvánosság előtt részt venne a háború kimenetelével kapcsolatos spekulációkban. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek