1 post
Skip to main content

Nem írják alá a győri háziorvosok az ügyeleti szerződést

2023. február 24.
Letenye Média

Nem írják alá a győri háziorvosok az ügyeleti szerződést

Az új ügyeleti rend bevezetésének elutasítását még a hónap elején indítványozta a Magyar Orvosi Kamara, mert szerintük a kormányzat rossz irányba módosítja az egészségügyi rendszert. Győrben egy háziorvos sem írta alá - adta hírül a KlubRádió.

Ahogy arról korábban a Klubrádió is beszámolt, a MOK helyi szervezetének elnöke szerint csak Győrben 61 orvos kapott beosztást, közülük azonban többen nem szerződtek arra, hogy az új rendszerben ügyeljenek.

Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a győri kórházban dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet – értesült kórházi forrásokból a MedicalOnline.

mentok alapellatasi ugyelet

Március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is elindul az új, egységes ügyeleti rendszer, az előkészületek jól haladnak - közölte az Országos Mentőszolgálat pénteken az állami hírszolgálattal.

Győrfi Pál szóvivő közleményében azt írta, az Országgyűlés által decemberben elfogadott egészségügyi alapellátásról szóló törvénynek megfelelően fokozatosan és a terv szerint zajlik az új, egységes ügyeleti rendszer bevezetése Magyarországon. Február elsejétől elsőként Hajdú-Bihar vármegyében szervezték át az ügyeletet.

Az első három hét tapasztalatai és a közel kétezer, ügyeleti ellátásban részesített beteg visszajelzései alátámasztják, hogy a két elemből álló, betegközpontú rendszer - háziorvosi ügyelet, majd sürgősségi ügyelet - jól működik és minden rászorulónak a legmegfelelőbb ellátást biztosítja - írta.

Közölte: az ügyeleti alapellátást március 1-től Győr-Moson-Sopron és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében is az új, egységes rendszerben biztosítja a mentőszolgálat a betegek számára.

Az új ügyelet központi telefonszáma felnőttek és gyermekek esetében ezekben a vármegyékben is a 1830, amelynek hívásával a beteg szakszerű tanácsot kap, szükség esetén a tartózkodási helyére sürgősségi ügyeleti autót, vagy életveszély esetén azonnali mentőt küldenek, bármely településen is tartózkodjon az ellátásra szoruló. A telefonszám a teljes ügyeleti időszakban, hétköznap 16 óra és másnap reggel 8 óra között, szombat-vasárnap, ünnepnapon egész nap hívható.

Az új ügyeleti rendszer felépítésének és működésének az egyes csatlakozó vármegyékre vonatkozó részletei a helyi sajtóban és a www.mentok.hu/ugyelet linkre kattintva is elérhetőek.
Hozzátette: az új ügyeleti rend az ország többi vármegyéjében az év során fokozatosan fog életbe lépni, amiről a lakosságot és a háziorvosokat is folyamatosan tájékoztatni fogják. A változásig a többi vármegyében az eddig megszokott rend szerint működik az orvosi ügyelet.

A cél az, hogy jövő év elejére - egyelőre Budapest kivételével - az egész országban egységes, a betegek számára az eddiginél jobb ellátást biztosító, a sürgősségi ellátórendszer elemeivel összekapcsolt ügyeleti rendszer működjön - áll a közleményben. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek