1 post
Skip to main content

Voks 24 - Három hét van a választási plakátok eltávolítására

2024. június 16.
Letenye Média

Voks 24 - Három hét van a választási plakátok eltávolítására

Még valamivel több mint három hetük van az önkormányzati, nemzetiségi és európai parlamenti (EP-) választáson induló jelölteknek és jelölőszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány időszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Egy héttel a választás után az ország nagyon sok pontján láthatók még hirdetőtáblákra, hirdetőoszlopokra, villanyoszlopokra kihelyezett választási plakátok.

Vida Laszlo Letenye polgarmester plakat 2024 junius

(Vida László, a Fidesz KDNP letenyei polgármester-jelöltjének választási plakátja a helyi Petőfi utcai Kolping Otthon bejáratának közelében 2024. június 16-án. Vida Lászlót a június 9-i önkormányzati választás során Letenye polgármesterévé választották. Vida László eskütételéig, polgármesteri mandátumának lejártáig Farkas Szilárd irányítja a várost.)

A választási eljárási törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül, tehát július 9-én 16 óráig kell eltüntetni e plakátokat. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték.

Az önkormányzatok a határidő lejártát követően maguk is eltávolíthatják a plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják.

A legtöbb önkormányzat a választási időszakra hirdetőtáblákhoz hasonló "kampányoszlopokat" helyezett ki a közterületekre; a jelöltek és a jelölőszervezetek ezekre ingyenesen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat.

Az önkormányzatok így próbálták megelőzni a "vadkampányolást", vagyis azt, hogy a jelöltek, jelölőszervezetek aktivistái a plakátokat házfalakra, villanyoszlopokra, aluljárók falára vagy hidakra ragasszák fel. (MTI)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek