1 post
Skip to main content

Három forintért juthatnak a választók adataihoz a jelölőszervezetek

2024. május 08.
Letenye Média

Három forintért juthatnak a választók adataihoz a jelölőszervezetek

A június 9-ei választáson induló jelöltek és jelölőszervezetek választópolgáronként három forintért juthatnak hozzá a választók név- és lakcímadataihoz a közvetlen kampány érdekében.

A választási eljárásról szóló törvény lehetővé teszi a jelölteknek és a listát állító jelölőszervezeteknek, hogy a kampány céljaira igényeljék a szavazóköri névjegyzékben szereplő választópolgárok nevét, lakcímét, életkorát és nemét a választási irodáktól. Így a jelöltek és jelölőszervezetek a kampányban közvetlenül is megszólíthatják a választókat.

valasztas

A megkereséseknek egyéni jelölt esetében a helyi választási irodák, főpolgármester-jelölt esetében a Fővárosi Választási Iroda, míg listát állító jelölőszervezet esetében a Nemzeti Választási Iroda (NVI) legkorábban a jelölt, illetve lista nyilvántartásba vételének jogerőre emelkedése után tehet eleget.

A Nemzeti Választási Bizottság hat listát vett jogerősen nyilvántartásba a Nemzeti Választási Bizottság az európai parlamenti (EP-) választásra, a helyi választási bizottságok pedig több mint 35 ezer jelöltet vettek jogerősen nyilvántartásba az önkormányzati választásra.

A választási irodák csak akkor adják ki a választók adatait, ha a kérelmezők igazolják, hogy befizették az adatszolgáltatás díját. Az adatszolgáltatás díja az abban szereplő választópolgáronként három forint.

Mivel ebben az évben közös eljárásban rendezik meg az európai parlamenti (EP-) és az önkormányzati választást, az adatszolgáltatás adatait az igénylők mindkét választásban felhasználhatják, a bár a két adathalmaz között eltérés van.

Ezeket az információkat kizárólag közvetlen politikai kampány céljára lehet felhasználni, másolásuk, harmadik személynek történő átadásuk tilos. Az adatokat legkésőbb a szavazás napján meg kell semmisíteni, az erről szóló jegyzőkönyvet június 12-én 16 óráig kell eljuttatni a választási irodához, amelytől a jelöltek és jelölőszervezetek a választók adatait megkapták.

A jogszabály a választópolgár információs önrendelkezési jogának érvényesülése érdekében lehetővé teszi, hogy megtiltsa a róla nyilvántartott adatok kiadását. Az adatok kiadását a névjegyzékkel kapcsolatos kérelemben kell bejelenteni, a kérelem online is benyújtható.

Más állami vagy önkormányzati szerv személyes adatot nem szolgáltathat a jelölteknek, jelölőszervezeteknek kampánycélra. (MTI)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek