1 post
Skip to main content

MSZP: kegyetlen és cinikus emberkísérlet az új ügyeleti rendszer

2024. március 25.
Letenye Média

MSZP: kegyetlen és cinikus emberkísérlet az új ügyeleti rendszer

Gurmai Zita (MSZP) az új orvosi ügyeleti rendszer miatt bírálta a kormányt a Parlamentben hétfőn napirend előtti felszólalásában. Szerinte "kegyetlen és cinikus emberkísérlet" zajlik.

Az orvosi kamara is számos alkalommal jelezte, hogy az ügyeleti rendszer működésképtelen - tette hozzá.

Rögzítette: a helyzetért nem az egészségügyben dolgozók a felelősek, hiszen a lelkiismeretesen dolgozó, kizsigerelt orvosok, egészségügyi szakdolgozók is kiszolgáltatott helyzetben vannak.

Letenye orvosi ugyelet archiv

(A letenyei, járási szintű sürgősségi háziorvosi ügyeletet a tiltakozások ellenére tavaly novemberben szüntették meg)

Hiába az elhivatottságuk, ha az informatikai eszközök és a szoftverek hiánya, vagy éppen működési zavarai, a betegadatokhoz való nehezített hozzáférés, a szűkös és méltatlan munkakörülmények szinte lehetetlenné teszik a minőségi és hatékony gyógyítást. Ezekért a körülményekért a Fidesz-kormány felelős - jelentette ki.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára szerint a baloldal azért "támadja" az új ügyeleti rendszert, mert a magánkézben levő egészségi ellátást tartja jónak, az állam által szervezettel szemben. Felidézte: az elmúlt években az önkormányzatok sokszor magánszolgáltatókat bíztak meg az ügyeleti ellátás biztosításával, ehelyett hozott létre az Országos Mentőszolgálat egy egységes, országos, több mint 300 helyszínen helyi segítséget is nyújtó rendszert.

Hozzátette: a statisztikák szerint az új rendszerben országosan átlagban, óránként egy beteget kell ellátni. Szerinte Pest vármegyében a bevezetési időszakában tapasztaltak emelkedést, amikor egy hétvége alatt érkezett 800 telefonhívás. E mögött azonban "nem volt beteg", csak betelefonáltak, és miután ez a hullám lecsengett, óránként két beteg jutott egy-egy orvosra.

Azt is kiemelte: hogy az új rendszerben, az előzővel szemben, minden hívást rögzítenek és egészségügyi dolgozó ül a telefonnál. (MTI)


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek