1 post
Skip to main content

Komoly béremelést harcoltak ki a Volánbusznál

2024. január 31.
Letenye Média

Komoly béremelést harcoltak ki a Volánbusznál

A két, kiemelkedően sikeres volánbuszos munkabeszüntetés nélkül nem lehetett volna ilyen bérajánlatot elérni a MÁV-Volán-csoportnál a Szolidaritás Autóbusz Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ) szerint, amely utolsóként, szerdán csatlakozott a megállapodáshoz.

A bérmegállapodás aláírását pedig azzal indokolták, hogy anélkül nem lett volna bérfejlesztés a Volánbusznál.

Volanbusz csuklosbusz

(Fotó: archív)

A SZAKSZ közleményében kiemelte, álláspontjuk szerint a két, kiemelkedően sikeres volánbuszos munkabeszüntetés nélkül nem lehetett volna el ilyen bérajánlatot elérni, így a szakszervezet a végső mértékeket a saját sikereként könyveli el, és úgy véli, bebizonyította, hogy lehet Magyarországon a közlekedési szektorban is érdemi sztrájkot megvalósítani.

A SZAKSZ a bértárgyalásokon elment a falig, és komoly eredményeket ért el - írták.

A közleményben felidézték, hogy a megállapodás alapján a munkáltató 2024. január 1-ig visszamenőlegesen 600 000 forintos alapbérig alanyi jogú, 17 százalékos béremelést hajt végre, amelynek összege nem lehet kevesebb 70 000 forintnál. A 600 000 forint alapbér felett az alanyi jogú béremelés mértéke egységesen 102 000 forint. Ez autóbuszvezetők esetében a pótlékokkal együtt meghaladja a 20 százalékos mértéket is.

Megjegyezték, ezzel a köztulajdonban működő közszolgáltató szférában a MÁV-Volán cégcsoportnál növekszik a legmagasabb mértékben a bér az idén.

A szakszervezet közleményében kitért arra, a szerdai, utolsó tárgyalási fordulón - a MÁV Zrt., a Volánbusz Zrt. és a társszakszervezet képviselőivel - a felek megállapodtak abban is, hogy különös tekintettel a Volánbusz várható átalakítására, a bekövetkező integrációra, felülvizsgálják a bérek struktúráját és a kollektív szerződést.

A megállapodás garantálja, hogy a rá következő két évben az inflációt is figyelembe véve nő a foglalkoztatottak keresete - jegyezték meg. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek