1 post
Skip to main content

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését

2023. december 28.
Letenye Média

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését a tó magas vízállása miatt - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtöki sajtóközleményében.

A vizugy.hu által közölt adatok szerint a Balaton átlagos vízállása - a siófoki vízmércéhez viszonyítva - csütörtök reggel 122 centiméter volt, miközben a tó téli üzemi vízszintmaximuma 110 centiméter +/- 5 százalék. A sok csapadék hatására december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.

sio csatorna 2023

(Fotó: archív. A felnyitott hajózsilip a Sió-csatornánál Siófoknál 2023. június 14-én. A Balaton átlagos vízállása meghaladta a 120 centiméteres szabályozási szintet, így egyes déli parti települések védelme érdekében 2023. június 12-én megkezdődött a vízeresztés. MTI/Vasvári Tamás)

Az OVF közlése szerint szerdán 13 órakor kezdték meg a víz eresztését a Sió-zsilipen keresztül a Dunába torkolló Sió-csatornába.

A közlemény kitér arra, hogy a Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező vízhozamokhoz igazodva 15 köbméter/s-os, úgynevezett óvatos vízeresztés történik. Zsilipnyitásra az elmúlt pár napban azért nem került sor, mert az olvadás miatt nagyon nehezen lehetett előre jelezni a Dunán és mellékfolyóin érkező árhullámok szintjét.

Az előrejelzéseket folyamatosan figyelik, a vízeresztés mértékének esetleges növeléséről az adatok alapján döntenek a vízügyes szakemberek - áll a sajtóközleményben. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek