1 post
Skip to main content

Fagyhalál: november 25-ig 32-en haltak meg Magyarországon

2023. december 23.
Letenye Média

Fagyhalál: november 25-ig 32-en haltak meg Magyarországon

November 25-ig 32-en haltak meg rendkívüli kihűlésben (fagyhalálban) a nyár vége óta – jelentette a Magyar Szociális Fórum (MSZF) november végén.

Az évről-évre ismétlődő tömeges elhalálozás az idén emelkedő tendenciát mutat.

fagyhalal Magyarorszag

(A fotó illusztráció)

Ennek fő oka több millió ember elszegényedésében rejlik, és különösen a szerény nyugdíjból, ill. juttatásból élők körében vezet életvesztéshez.

A létfenntartáshoz szükséges termékek, különösen az élelmiszerek, oly mértékben megdrágultak, hogy nem csak a nyugdíjminimumból (28.500 Ft) képtelenség lépést tartani az árakkal, hanem még magasabb nyugdíjból élők körében is szenvedéssel párosul.

Fokozódó társadalmi problémát tükröz a kényszerű döntés „enni vagy fűteni” között. Tetézi a gondot a lemondás az orvosságok kiváltásáról. A gyógyszer híján meggyengült szervezet pár óra alatt kihűlhet a fűtetlen lakásban, akár +5-10 fokon is.

A 32 áldozat többsége fűtetlen helyiségben hunyt el. Kisebbik részük a szabad ég alatt, illetve kórházba szállítás közben, vagy beszállítás után, mert már nem tudtak rajta segíteni.

Tavaly november végéig 21-en haltak meg. 2022-ben, egy év alatt 282 honfitársunk lelte halálát fagyhalál következtében – áll az MSZF jelentésében.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek