1 post
Skip to main content

Zalaegerszegen készült el az első magyar gyártású Hiúz

2023. december 23.
Letenye Média

Zalaegerszegen készült el az első magyar gyártású Hiúz

Elkészült az első magyar gyártású Lynx - jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szombaton.

A Honvédelmi Minisztérium által az MTI-hez eljuttatott közleményben emlékeztettek csütörtöki tájékoztatásukra, amely szerint stratégiai partnerükkel, a Rheinmetallal kötött legújabb megállapodása szerint a Hiúzok (Lynx KF-41) alapjain fejlesztenek légvédelmi rendszert a Magyar Honvédségnek.

Lynx KF 41 magyar honvedseg Hiuz

(Megszülettek az első magyar Lynx harcjáművek. Fotók: Honvédelmi Minisztérium - Facebook)

Az alacsonyan szálló, kisméretű drónok, illetve a hagyományos légi célok elleni aktív védekezés ma már elengedhetetlen a páncélos képességek hatékony alkalmazásánál - hangsúlyozták.

Hozzátették, hogy szombaton újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett a haderőfejlesztés, ugyanis legördült a zalaegerszegi gyár futószalagjáról az első magyar gyártású Lynx.

Idézték a közleményben Szalay-Bobrovniczky Kristófot, aki elmondta: a magyar Hiúzok hossza 8,49 méter, szélességük 3,8 méter, magasságuk 3,73 méter, ez a járműtestre szerelt felépítménytől is függ. Teljesítményükről egy 6 hengeres, 1463 lóerős Liebherr D9612 turbó dízelmotor gondoskodik.

Lynx KF 41 magyar honvedseg hiuz 2
A miniszter a tárca közleményében kiemelte: a Lynx, azaz a Hiúz "korunk legmodernebb, legkorszerűbbnek tartott gyalogsági harcjárműve, amely méltó módon tükrözi a honvédségben megkezdődött kultúraváltást".

A modern, high-tech magyar haderő felállítása biztosítja, hogy a Magyar Honvédség "nemcsak országunk védelmét tudja hatékonyan ellátni, de nemzetközi szövetségesi kötelezettségeinek is maradéktalanul képes legyen megfelelni" - hangoztatta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek