1 post
Skip to main content

A világ egyik legkorszerűbb harckocsija érkezett Magyarországra

2023. december 22.
Letenye Média

A világ egyik legkorszerűbb harckocsija érkezett Magyarországra

A világ egyik legkorszerűbb harckocsija, a "harcmezők királya" a Leopard 2A7HU típusú, amelyből öt már Magyarországra érkezett - mondta Horváth Sándor alezredes, a MH Klapka György 1. Páncélosdandár törzsfőnök-helyettese az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában.

Az alezredest azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a tatai páncélosdandár laktanyájában csütörtökön adták át az első, magyar igények szerint fejlesztett Leopard 2A7HU harckocsikat és támogatójárműveiket, a Leguan 2HU hídvetőt és Wisent 2HU műszaki vontatót.

Leopard 2A7HU harckocsi

(Leopard 2A7HU harckocsi az első, magyar igények szerint fejlesztett Leopard 2A7HU harckocsi, Leguan 2HU hídvető és Wisent 2HU műszaki vontató átadásán a tatai Klapka György 1. Páncélosdandár laktanyájában 2023. december 14-én. Fotók: MTI/Bodnár Boglárka)

Horváth Sándor alezredes elmondta: a harckocsit az elektrooptikai rendszer, a motor, az erőátvitel, a fegyverzet olyan képességekkel ruházza fel, hogy gyakorlatilag "a harcmezők királyának" lehet nevezni. Elmondta: a harckocsi belső kialakítása és fegyverzete a magyar megrendelő igényei szerint lett kialakítva, a benne ülőket pedig rétegzett, kazamatás jellegű páncélzat védi, amely beépített területeken, például városban nagyobb védelmet jelent a kezelőszemélyzetnek.

Szólt arról is, hogy a honvédség 44 Leopard 2A7HU harckocsit vásárolt, ezek közül 5 már megjött, a jövő évtől az ütemtervnek megfelelően havonta kettő fog érkezni. A harckocsikkal egy időben érkeznek a támogató, kiszolgáló járművek, és építik a szimulációs központot is.

Hangsúlyozta: az ilyen modern, összetett harcjárműveknél fontos, hogy a kezelőszemélyzet a harceljárásokat be tudja gyakorolni, ennek pedig költséghatékony módja a szimulációs központban végzett gyakorlás, ahol a katonák a valós harckocsihoz hasonló szerkezetben, de a virtuális valóságban gyakorolnak.

Szólt arról is, hogy tart a kezelőszemélyzet képzése, vannak katonák, akiket Németországban egy hasonló típusra már felkészítettek. Horváth Sándor tájékoztatása szerint a harckocsit a hídvető segíti a kisebb folyókon, árkokon átkelni. A műszaki vontató pedig nemcsak a harcban megsérült tankot tudja vontatni, de adott esetben árokásásra, aknák kifordítására alkalmas eszközökkel is fel lehet szerelni.

Leopard 2A7HU harckocsi 2

Szóba került az is, hogy "a nagy vasnak nagy a vonzereje", így várhatóan a Leopard 2A7HU esetében is sokan fognak jelentkezni kezelőszemélyzetnek.

A magyar páncélos fegyvernem megújítására 2028-ig 44 Leopard A7-es érkezik Magyarországra, valamint öt Wisent műszaki mentőjármű és három Leguan hídvető, valamint az ezekhez kapcsolódó kiegészítő tartalékalkatrészek, speciális eszközök és szimulátorok.

A Leopard több mint húsz ország haderejének gerincét jelenti, a Magyarországon rendszeresített verzió képezi az alapját a típus további fejlesztésének. A 70 tonnás jármű óránkénti 70 kilométeres sebességgel képes haladni terepen. Rétegzett páncélzata van, a küzdőtértől elkülönülő lőszertároló biztosítja a kezelő személyzet biztonságát és túlélését. MTI


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek