1 post
Skip to main content

A magyar emberek fele hitelből költ karácsonyi ajándékra

2023. december 18.
Letenye Média

A magyar emberek fele hitelből költ karácsonyi ajándékra

Az MBH Bank reprezentatív kutatása szerint az emberek közel fele költ többet a tervezettnél karácsonyi ajándékokra, amire a legtöbben az idén 50-100 ezer forintot szánnak - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t hétfőn.

A kutatásban megkérdezettek nagy része (78 százalék) tervezi előre a kiadásait, 49 százalékuk mégis úgy gondolja, hogy hajlamos a túlköltekezésre az ünnepi időszakban.

karacsonyi ajandek 2023

A felméréséből kiderült, hogy a többség 3-4 héttel karácsony előtt kezdi meg az ajándékok beszerzését, és csupán két százalék hagyja a végére a vásárlást.

Átlagosan hat embert ajándékoz meg mindenki, a legnépszerűbb ajándék az édesség és a könyv. A válaszadók közül minden harmadik (36 százalék) ad valamilyen "élményt" szeretteinek, és továbbra is népszerű választás a gyermekeknek a társasjáték. A megkérdezettek több mint fele az együtt töltött időre és a közös programokra helyezi a hangsúlyt.

Az ajándékozásban is egyre nagyobb figyelmet kap a fenntarthatóság; a megkérdezettek 41 százaléka a csomagolással, 11 százalékuk a tudatos vásárlással járul hozzá a környezet védelméhez.

Az MBH Bank felmérése szerint az emberek 34 százaléka aktuális fizetéséből, 29 százaléka általános tartalékból, míg 18 százaléka a vásárlásra félretett pénzből vesz ajándékot.

A válaszadók 7 százaléka év végi jutalmából, míg minden tizedik ember hitelből - hitelkártya, folyószámlahitel, banki kölcsön, gyorskölcsön - fedezi ezeket a kiadásokat.

A hitelkártyával rendelkezők átlagosan 27 ezer forint összegben tervezik felhasználni a hitelkeretüket, ami 10 ezer forinttal meghaladja a tavalyi eredményt - tudatta hétfőn az állami hírszolgálat.


Kapcsolódó cikkek

Hírstart friss hírek